Rangers Glen Kamara utbuad hela matchen mot Sparta Prag – av barn

Uppdaterad
Publicerad

Sparta Prag stoppades från att ha publik i Europa League-matchen mot Rangers på grund av att fansen sjungit rasistiska sånger under en tidigare match.

Ett undantag gjordes för åskådare under 14 år – och barnen buade ut den svarta spelaren Glen Kamara under hela matchen.

10 000 barn hade släppts in på läktarna i Prag och buropen ekade så fort Rangers finländare Glen Kamara rörde bollen, uppger bland annat BBC och nyhetsbyrån AFP.

Matchen slutade 1–0 till Sparta Prag, efter att Kamara fått sitt andra gula kort och blivit utvisad med drygt en kvart kvar.

Europa League

– Det måste göras mer för att stoppa det här. Inte bara jag, utan hela världen vill se hårdare och mer extrema straff för rasism. Det måste försvinna. Men tills de som sitter vid makten gör mer och tar det här på större allvar kommer vi att få dras med det, säger Rangers-tränaren Steven Gerrard enligt The Scotsman.

Advokaten kräver att Uefa agerar

Kamaras advokat Aamer Anwar skriver i ett uttalande att en stor del av barnen på läktarna buade.

”Den tjeckiska sidan borde skämmas över den här kvällen,” skriver han.

”Det som hände i kväll visar ännu en gång att det i Prag finns ett allvarligt problem med rasism,” lägger han till och kräver att det europeiska fotbollsförbundet Uefa agerar.

Inte första gången

I våras utsattes Glen Kamara för ett rastistskt påhopp när Rangers mötte ett annat Prag-lag, Slavia. Den tjeckiske landslagsstjärnan Ondrej Kúdela stängdes av i tio matcher av det europeiska fotbollsförbundet Uefa efter att ha hållit för munnen och viskat något i Kamaras öra.

Enligt finländaren handlade det om ”avskyvärda rasistiska kränkningar”.

Andra fotbollsnyheter från torsdagskvällen

Läktarbråk i Marseille

Det var inte bara i Prag som Europa League-kvällen blev nedsvärtad. I Marseille avbröts matchen mellan Olympique och Galatasaray i slutet av första halvlek när fans kastade saker mot varandra, bland annat pyroteknik. Matchen återupptogs senare och slutade 0–0.

I London fick Rapid Wien-fansen en dunk med vatten kastad mot sig av West Ham-fansen och i Antwerpen small ett knallskott i närheten av Eintracht Frankfurts målvakt Kevin Trapp, som tvingades till behandling. West Ham vann med 2–0 medan Frankfurt besegrade Antwerpen med matchens enda mål, en straff som Goncalo Paciencia satte på tilläggstid.

Merino räddade poäng

Real Sociedad får fortsätta vänta på första segern efter 1–1 hemma mot Monaco. Mikel Merino räddade poängen för San Sebastián-laget, där skadade Alexander Isak saknades.

Efter två matcher i gruppspelet står Real Sociedad på två poäng, bakom såväl PSV Eindhoven som Monaco, båda på fyra.

Isak finns med i den blågula VM-kvaltruppen som samlas efter helgen, precis som Midtjyllands Jens Cajuste. Den svenske mittfältaren har haft skadeproblem, men fick hoppa in i andra halvlek när hans danska lag förlorade med 1–3 borta mot Braga.

I Neapel gick hemmalaget till attack direkt vid avspark. Det hade bara gått elva sekunder när Eljif Elmas gav Napoli ledningen mot Spartak Moskva, men till slut blev det ändå inga poäng för de blåklädda. Spartak vände och vann med 3–2 i en grupp som oväntat toppas av Legia Warszawa. Legia tog andra raka segern när Leicester hemmabesegrades med 1–0, efter mål av Mahir Emreli efter en halvtimme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet