Ludvig Håkanson missar med största sannolikhet EM-kvalmatcherna nästa helg. Foto: Bildbyrån.

Corona stoppar Ludvig Håkanson i EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska herrlandslaget i basket har drabbats av ett viktigt återbud inför kommande EM-kvalmatcherna mot Nederländerna och Kroatien.

24-åriga point guarden Ludvig Håkanson har testats positivt för Covid-19 med symptom.

– Han betyder otroligt mycket för laget. Det är ett jätteavbräck, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Nästa fredag den 27 november möter Sverige Nederländerna i den tredje omgången i EM-kvalet. Och på söndag den 29 väntar Kroatien i basketbubblan i Istanbul, Turkiet.

Då finns med största sannolikhet inte Sveriges kanske största stjärna, Ludvig ”Ludde” Håkanson, med.

– Vi räknar inte med att han ska vara med. Men om han tillfrisknar och visar två negativa test så kan han komma ner senare, säger Fredrik Joulamo.

Sverige inledde kvalet med en förlust mot Kroatien 56-72 och en seger över Turkiet med 87-80 inför över 11 000 i ett kokande Globen i februari. Nu väntar alltså Nederländerna och Kroatien i en grupp som ser ut att bli mycket jämn. Tre av fyra lag får spela i EM-slutspelet.

Fler missar

Det är inte bara ”Ludde” Håkanson som inte kommer att vara med, eller riskerar att missa, EM-kvalmatcherna.

– I nuläget har vi ett stort frågetecken för William Magarity som har en liten skada och det finns en risk att han inte kan delta. Simon Birgander har valt att stanna i sin klubb då han inte vill överbelasta kroppen efter en långvarig skada.

– Dessutom har Charles Barton Jr valt att inte delta eftersom han just har skrivit på för en klubb i Estland och inte avbryta för landslagsspel när han precis kommit dit.

Trots att Sverige inte kan ställa upp med det allra bästa laget, tror Fredrik Joulamo på att man har en bra chans.

– Vi vet att vi har ett bra lag och har spelat bra basket tillsammans tidigare, trots att vi har fått avhopp. Vi åker dit för att vinna även om det blir svårare.

KLIPP: Basketläkaren: ”Elitidrottare återhämtar sig snabbare” (18 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.