Ludvig Håkanson. Foto: Bildbyrån

Sverige skrällde mot Turkiet inför rekordpublik i Globen

Uppdaterad
Publicerad

En rekordstor publik på 11 390 personer var i Globen då Sverige EM-kvalade mot Turkiet och det blev en överraskande seger med 87-80. En viktig seger i jakten på EM 2021.

– Helt fantastiskt. Allt runt omkring var underbart. Vi slår en världsnation. Det kan inte bli bättre än såhär, säger Ludvig Håkanson till SVT Sport.

Inledningen visade hur matchen skulle komma att bli. Sverige inledde med sex raka trepoängare innan man satte sin första tvåa. Tre av dem sattes av Chris Czerapowicz.

Det var just trepoängarna som skulle definiera matchen också och bäst personifierat var det av Ludvig Håkanson som satte hela sju av sina tolv försök från trepoängslinjen.

Den mest spektakulära kom med under en sekund kvar av den andra perioden då han skickade iväg bollen i en vacker båge och in i korgen.

– De satt inte senast, men jag har skjutit bra hela säsongen så det var kul att få visa det för alla svenskar, säger Håkanson.

I den tredje perioden spelade man stabilt och vann den med 20-17, men i den avslutande började det darra. Sverige höll ändå ut och vann till slut med 87-80.

Håkanson blev bästa poängplockare med hela 23 poäng. Den titeln delade han med Turkiets Sertac Sanli.

Segern är lite av en skräll då Turkiet är elva i Europa medan Sverige återfinns på en blygsam 31:a plats. Den bevittnades alltså av hela 11 390 personer, vilket är över 3 000 fler än det tidigare publikrekordet för svensk basket.

Sverige inledde EM-kvalet med att förlora mot Kroatien som ikväll slog Nederländerna. Turkiet är utan seger hittills och därmed var segern viktig i kampen om en EM-plats. De tre bästa i gruppen med fyra lag tar sig till mästerskapet. Alla lag möts två gånger i kvalet.

– Om man kommer in och underskattar så förlorar man. Basketen är jämn i Europa och kommer man in och inte är fokuserad så förlorar man här. Vi förtjänar den här vinsten, säger Alexander Lindqvist.

Senast Sveriges herrar spelade EM var i Slovenien 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.