Foto: Bildbyrån

Landslagets rekordpublik: ”Passerat den magiska gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

När de svenska basketherrarna tar emot Turkiet i kvällens EM-kvalmatch i Globen kommer det bli ett nytt publikrekord för svensk basket. Klockan 10.30 hade man passerat 10 000 sålda biljetter.

– Det är en magisk gräns. Det blir i princip fullsatt ikväll, säger förbundets kommunikationschef Johannes Wohlert till SVT Sport.

Det är nästintill på dagen två år sedan det tidigare publikrekordet sattes. Den 23 februari 2018 spelade Sverige mot just Turkiet inför 8 046 åskådare på Hovet i Stockholm.

I och med att intresset har ökat för det svenska basketlandslaget kommer man nu för första gången att spela i Globen, där det väntas bli en stor publikfest. Man spränger barriären på en femsiffrig publiknotering.

– Vi har tidigare spelat på Hovet och det har byggts upp ett intresse kring landslaget, som vuxit ordentligt de senaste åren. Vi sålde 3 000-4 000 biljetter redan den första dagen och under den senaste veckan har det tagit fart igen.

Turkisk publikfest

– Det blir i princip fullsatt med tanke på att vi inte öppnar upp det övre etaget, dessutom måste det finnas lite plats för kameror. Vi får in runt 11 000.

Trots att det är Sverige som har hemmaplan kommer gästande Turkiet inte sakna läktarstöd.

– Vi uppskattar att det kommer 3 000-4 000 turkiska fans.

ARKIV: Tuff start på EM-kvalet när Sverige mötte Kroatien (21/2 2020)

EM-kvalet i basket

21 februari: Kroatien-Sverige

24 februari: Sverige-Turkiet

26 november: Nederländerna-Sverige

29 november: Sverige-Kroatien

19 februari 2021: Turkiet-Sverige

22 februari 2021: Sverige-Nederländerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.