Kobe Bryant Foto: Bildbyrån

Finländske fystränaren i sorg: ”Det var en sömnlös natt och det är tung dag”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen svensk tid nåddes världen av nyheten om att basketlegendaren Kobe Bryant avlidit i en helikopterkrasch.

Finländaren Marko Yrjövuori var personlig fystränare åt Bryant i tolv år och sörjer nu sin väns bortgång.

– Det var en sömnlös natt och det är en tung dag. Det måste jag medge, säger han till SVT Sport

På söndagskvällen svensk tid nåddes världen av nyheten om att basketlegendaren Kobe Bryant avlidit i en helikopterkrasch. Finländaren Marko Yrjövuori var personlig fystränare åt Bryant i tolv år och sörjer nu sin väns bortgång.

– Det var en sömnlös natt och det är en tung dag. Det måste jag medge, säger han till SVT Sport.

Klipp: Kobe Bryant dödskrach – detta har hänt

Från 2004 tills Kobe Bryant avslutade sin basketkarriär 2016 jobbade Marko Yrjövuori för Los Angeles Lakers och var ytterst ansvarig för storstjärnan Bryants välmående. De jobbade väldigt nära varandra och efter att Bryant slutade flyttade Yrjövuori hem till finländska Åbo. På söndagskvällen började hans telefon att ringa.

– Då nyheten kom i amerikanska medier började telefonen ringa och det kom en massa meddelanden. Det var en fullständig chock. Jag trodde först inte att det var sant. Det var en så fruktansvärd och osannolik nyhet, säger Yrjövuori.

Hur var Kobe Bryant som människa?

– Han var en bra familjefar och tyvärr avled ju en av hans döttrar också i olyckan. Han var alltid så vänlig mot mig och min familj. Vi hade barn i samma ålder.

”En av de absolut största”

Under tiden Bryant och finländaren jobbade tillsammans blev Los Angeles Lakers NBA-mästare två gånger. 

– Vi har delat så många minnen och erfarenheter. Jag kommer förstås att minnas våra gemensamma framgångar då laget vann. Jag vet inte hur många tusentals timmar vi har tillbringat tillsammans och försökt få honom spelklar för match och liknande.

Hur stor skulle du säga att han är i idrotts- och baskethistorien?

– I basketen är han en av de absolut största genom alla tider. Och han hör också till de stora inom idrotten överlag. I Finland är han kanske inte så jättestor, men i världen går han att jämföra med de största fotbollsstjärnorna som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo, säger Yrjövuori.

Kobe Bryant blev 41 år gammal.

Klipp: Kobe Bryants mäktigaste poäng

Reaktioner efter Bryants bortgång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.