Jämtland – Södertälje. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Jämtland har kniven mot strupen – Södertälje kan säkra final

Uppdaterad
Publicerad

I kväll har Södertälje chansen att säkra en finalbiljett, i den sjätte SM-semifinalen mot Jämtland Basket. Men minnet av jämtarnas storsegrar är färskt, samt respekten för deras 40-årige ledarfigur.

– Vi måste stoppa RT Guinn, säger Södertäljes coach Ludwig Degernäs till SVT Sport.

Södertälje leder semifinalserien med 3-2 i matcher, efter segern med 86-83 på hemmaplan i lördags.

Jämtland har briljerat på hemmaplan

Således har anrika SBBK möjlighet att avgöra, om man presterar på topp i ”Tegeltemplet” i kväll. Så sent som förra veckan åkte man dock på två storförluster på Jämtlands hemmaplan, vilket sannolikt finns färskt i minnet och skulle kunna påverka mentalt. Ett annat hinder på vägen kan vara veteranen RT Guinn, som gjorde 16 poäng i lördags och alltid ingjuter mod i truppens yngre spelare.

– Vi måste stoppa RT Guinn. Och vi måste vara starka mentalt och hålla fokus, säger Degernäs.

Gaddefors blir hårt bevakad

Båda lägren förväntar sig en fysisk och intensiv match, där Södertälje-stjärnan Viktor Gaddefors lär bli hårt bevakad efter sina 27 poäng i lördags.

– Vi får fortsätta jobba på honom, använda mer folk, säger Jämtlands coach Adnan Chuk till SVT Sport.

– Viktor har varit vår mest värdefulla spelare och ledare från starten av säsongen, och ska vi ha chans att vinna matcher i slutspelet måste vår MVP prestera på hundra procent, säger Ludwig Degernäs.

”Salig blandning av känslor”

Säsongen kan alltså ta slut för Jämtland i kväll, och huvudtränaren tillika ”slutspelsräven” Adnan Chuk vill inte avslöja för mycket om sin taktik. Men hur det känns i själen, det kan han berätta.

– Just nu har man alla möjliga känslor. En salig blandning helt enkelt, säger Adnan Chuk.

Du ser matchen med start 19.30 i spelaren ovan eller i SVT24

Kommentator: Björn Becksmo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.