Wetterbygden möter Norrköping på hemmaplan. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Wetterbygden jagar slutspel med irländsk styrka

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stökig första halva av säsongen börjar Wetterbygden Sparks göra skäl för namnet och visa just gnista. Norrköping blir en svår utmaning i kväll, men hemmalaget har den amerikansk-irländska försvarsgeneralen Maura Fitzpatrick som potentiellt trumfkort. – Hon är vårt lim på planen, säger Wetterbygdens huvudtränare Krumesh Patel till SVT Sport.

Wetterbygden ligger på plats nio i tabellen och har bara vunnit sex matcher hittills. Klubben har några tuffa och bökiga månader bakom sig.

Gnistan är tänd

I slutet av november gjorde man rekordlåga 39 poäng mot Luleå, och i början av december valde den amerikanska stjärnan Keri Jewett Giles att lämna laget.

Men de senaste veckorna har ”Sparks” lyft sitt spel, exempelvis med en imponerande seger mot Eos för tio dagar sedan.

– Lagets förbättringar har byggts upp gradvis. Med så många nya spelare var det svårt att få ihop pusslet, men nu förstår de varandras spel mycket bättre, säger Krumesh Patel.

– Wetterbygden spelar med mer struktur nu, både offensivt och defensivt. Man ser att spelarna har blivit mer bekväma med sitt försvar och att byta mellan olika försvar i matcherna, säger Kevin Taylor Lundgren, huvudtränare för Norrköping Dolphins, till SVT Sport.

Irländsk kraft i båda ändar

En av Wetterbygdens mest tongivande spelare är Maura Fitzpatrick, som kan spela både som forward och guard. En väldigt försvarsstark tvåvägsspelare, som har både amerikanskt och irländskt pass.

– Maura är vårt lim på planen, som binder ihop spelet i båda ändar. Hon leder vårt försvar på ett väldigt bra sätt och läser av motståndarnas främsta styrkor, säger Patel.

– Maura är en bra spelare, särskilt i spelet utan boll. Hon är även en väldigt duktig skytt samt skicklig på att attackera mot korgen, på ett sätt där hon frigör sig själv och skapar för andra, berömmer Kevin Taylor Lundgren, huvudtränare för Norrköping Dolphins.

WNBA uppvaktar Dolphins stjärna

Norrköping Dolphins har tre raka segrar och flera av sina profiler i bra form. Den 22-åriga guarden Chanelle Molina visar faktiskt så bra form att WNBA-laget Indiana Fever erbjudit henne ett tryout-kontrakt. Stjärnan från Hawaii kommer att slutföra säsongen med Dolphins och väntas få ett stort ansvar i det kommande slutspelet.

– Det är självklart otroligt kul att Chanelle får chansen att testas i WNBA-miljö. Men jag tror inte att det ändrat något i våra tankar om henne. Hon är en ung och talangfull spelare som fortfarande behöver bli bättre, precis som alla våra spelare, säger Kevin Taylor Lundgren.

Du ser matchen på SVT Play/SVT24 med start 19.30. Kommentator: Björn Becksmo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.