Djurgården får spela med sina FIBA-spelare, trots att de stängdes av. Foto: Bildbyrån/Svenska basketbollförbundet.

Blev avstängda – fick ändå spela: ”Kan inte svara på varför”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens basketherrar bröt mot Svenska basketbollförbundets tävlingsbestämmelser och blev straffade genom att inte få spela med sina importer, enligt deras egna regler.

Men senare under dagen hävdes beslutet av förbundet, och Djurgården spelade med sina fyra avstängda importer i SBL-mötet med Köping.

– Jag kan inte svara på varför beslutet hävdes, säger Johannes Wohlert, marknad – och kommunikationsansvarig på Svenska basketbollförbundet.

Djurgården Basket betalade inte en faktura för domarkostnader i tid, och enligt förbundets tävlingsbestämmelser ska då klubben straffas genom att inte få spela med sina utländska spelare. Under fredagen kom nyheten från förbundet att man stänger av spelarna som kräver en Fiba-licens.

Men senare under dagen var nyheten borta från hemsidan, och Djurgårdens spelare stod senare med i laguppställningen mot Köping.

– De kommer spela. Spelarna är inte avstängda. Beslutet är hävt, säger Johannes Wohlert, marknad – och kommunikationsansvarig på Svenska basketbollförbundet, till SVT Sport.

Enligt tävlingsbestämmelserna, som förbundet hänvisade till när de släppte nyheten att spelarna stängs av, står det under paragraf 5:

”... Vid obetalda fakturor, återkallas lagets samtliga FIBA licenser fram tills betalning registrerats, dock minst en Förbundsseriematch. För lag som inte har FIBA-licenser utgår böter om 20% av skuldsumman.”

”Betalningen genomförd”

– Fakturorna har blivit betalda så spelarna kan tävla. Exakt hur och varför kan inte jag svara på, säger Johannes Wohlert.

Även om fakturan nu är betald är den försenad, vilket ni skrev en nyhet på. Och enligt tävlingsbestämmelserna ska spelarna då stängas av i minst en match tills betalningen är registrerad?

– Jag var inte med i beslutet och kan inte svara på varför de spelar. Men betalningen är genomförd, säger Wohlert.

Djurgården förlorade hemmamatchen mot Köping med 74–64.

SVT Sport har sökt Svenska basketbollförbundets generalsekreterare Johan Stark och tävlingansvarige Olle Lundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.