Foto: Köping Stars

Domen har kommit – Flood stängs av i ett år: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

I november testade basketspelaren Erik Flood positivt för dopning.

Nu har domen kommit: avstängning i ett år.

– Jag tycker att det är orättvist att jag sitter i den här situationen men jag har respekt för deras beslut, säger 23-åringen till SVT Sport.

Det var den 8 november som Erik Flood var i Stockholm med sitt Köping Stars för att möta KFUM Fryshuset. Efter 80-55-segern bad Antidoping Sverige honom om ett dopningstest. Några veckor senare offentliggjordes resultatet: 23-åringen hade testat positivt för en otillåten substans.

– Det kändes overkligt, det ska ju inte kunna hända, säger Flood som sedan dess lämnat in en detaljerad redogörelse i ett yttrande till Antidoping Sverige.

– Som idrottsman har jag tagit mitt ansvar och kollat upp såväl företag som burkens innehållsdeklaration innan jag ätit av kosttillskottet. Vad skulle jag mer kunna göra? Jag har ställt frågan till Antidoping Sverige men inte fått svar. Jag har inte brutit mot svensk lag och heller inte handlat moraliskt fel. Jag har köpt ett kosttillskott som visat sig vara kontaminerat, säger Flood.

”Känns helt okej”

Flood riskerade en två år lång avstängning men under tisdagen kom beskedet att det blir ett år.

– Vi la fram de bevis vi kunde för att bevisa min oskuld men det landade på ett års avstängning och det känns helt okej för jag vet att det var ungefär så lågt de kunde gå i min situation, säger Flood.

Men helt nöjd är han som sagt inte.

– Jag tycker att det är orättvist att jag sitter i den här situationen, att jag ens testar positivt för något som inte fanns i kosttillskottet känns helt sjukt och det är orättvist att jag ska behöva straffas för det, men som jag sa: jag har respekt för deras beslut och för de här lagarna och reglerna som finns för att idrotten ska vara skyddad.

Ser det som en utmaning

I och med att han accepterade sin avstängning redan den 6 december betyder det att han kan vara tillbaka i spel i början av december.

– Så det är nio månader kvar tills jag får spela och sju månader tills jag får träna med laget igen. Så jag håller igång och tränar så gott jag kan inom de ramar som finns gällande avstängningen.

Att lägga av är inget han tänkt på.

– Som idrottare älskar man utmaningar och att sätta mål och det här får man bara se som ännu en utmaning, säger Flood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.