Foto: Köping Stars

”Jag lever i en mardröm som inte går att vakna från”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Flood, 23, är frivilligt avstängd från Köping Stars i den svenska basketligan efter att ha testat positivt för dopning.

Han beskriver tiden efter det positiva resultatet som en mardröm.

– De här dagarna är de värsta jag har varit med om, säger Erik Flood till SVT Sport.

Det är den 8 november 2021 och Erik Flood, 23, är i Stockholm med sitt Köping Stars för att spela match mot Fryshuset i den svenska basketligan.

Det går bra, guarden Flood gör 19 poäng och Köping vinner med 80-55. Efter matchen ber Antidoping Sverige honom om ett dopningstest.

På fredagen den 3 december kommer svaret på posten: positivt för en otillåten substans.

– De här dagarna är de värsta jag har varit med om. Jag lever i en mardröm som inte går att vakna från. Det är hemskt, säger Erik Flood på telefon ifrån Köping.

”Ett ärligt misstag”

I dag (tisdag) kommer Erik Flood lämna ett yttrande till Antidoping Sverige, i vilket han ska redogöra kring hur den otillåtna substansen hamnat i hans kropp. Därefter tas ett beslut om Flood får en avstängning eller ej.

– Jag vet ju sanningen. Jag samarbetar med Antidoping och deras utredning, så just nu kan jag inte säga allt jag vill säga. Då är det ju svårt att visa sin oskuld, säger Flood.

Flood menar att hans dopningstest är positivt då han ätit ett kosttillskott som visat sig innehålla en otillåten substans. Han vill inte säga vilket kosttillskott det rör sig om, men menar att han inte kunde läsa sig till något otillåtet på innehållsförteckningen.

Köping Stars klubbchef Stefan Ståhlmalm säger till SVT Sport att det är tillverkarna som har gjort fel:

– Det här är alltså en svensktillverkad produkt; med svenska grejer tror man ju att det som står stämmer. Ni kan ju inte stoppa i grejer som ni inte redovisar.

– Som vi initialt bedömer det så är det här ett ärligt misstag ifrån Eriks sida. Han har inte varit medveten om att han har dopat sig. Erik är en väldigt ärlig person, så jag skulle bli väldigt förvånad om han var gjort det här med uppsåt, säger Stefan Ståhlmalm.

”Verkligen en mardröm”

Erik Flood har frivilligt gått med på en interimistisk avstängning, vilken innebär att han inte kommer spela några matcher och heller inte träna med Köping innan Antidoping Sverige har tagit sitt beslut.

– Just nu har jag accepterat en avstängning att inte spela basket. Det påverkar även mitt jobb som jag har på sidan av basketen. Mitt liv är upp och ner totalt just nu. Det är verkligen en mardröm.

– Jag tror inte ens att jag får gå på matcherna, men jag följer laget – jag sitter i soffan och hejar så klart. Jag vill ju fortfarande spela, säger Erik Flood.

Handbollsspelare stängdes av i två år

Tidigare i år var handbolls-Sverige med om en liknande situation då Skövdespelaren Richard Hanisch testade positivt för methylhexanamin, som även han misstänkte att han fått i sig via ett kosttillskott. Där blev domen en två år lång avstängning från sporten.

Det är just nu oklart om eller hur Erik Flood kommer att straffas, men han är glad att han har stöd under den tuffa tiden som kommer:

– Jag har ju min familj och mina vänner som stöttar mig vilket har varit räddningen. Klubben och mina lagkamrater har också stöttat mig. De skriver och kollar hur jag mår; det betyder allt för mig just nu, säger Erik Flood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.