Richard Hanisch. Foto: Bildbyrån.

Richard Hanisch stängs av i två år för dopning

Uppdaterad
Publicerad

I våras testade handbollsspelaren Richard Hanisch positivt för methylhexanamin.

Nu stängs han av i två år för dopning.

Det var efter den tredje SM-semifinalen mot Kristianstad som Skövdespelaren Richard Hansich testade positivt för methylhexanamin. Substansen är tillåten att använda vid träning, men inte vid match. Skövde misstänker att 31-åringen fått i sig detta av misstag genom ett kosttillskott.

– Personligen har jag lite svårt att förstå logiken i att det är OK på fredagen, men förenat med två års avstängning på lördagen, säger Skövdes sportchef Ulf Nyström till SVT Sport.

Avstängningen gäller till och med den 17 juni 2023, beslutet från dopningnämnden går att överklaga till Riksidrottsnämnden fram till den 27 september.

– Det är ju tråkigt naturligtvis, för alla inblandade. Och framför allt för Rikard, det är ett hårt slag för honom, säger Nyström.

Stöttar Hanisch

Förra veckan valde Skövde att bryta kontraktet med Hanisch, det är oklart om han ersätts.

– Just nu har vi ingen spelare här och i dag som vi kommer stoppa in i hans ställe. Utrymme finns, möjlighet finns. Självklart tittar vi hela tiden på hur vi ska spetsa vår spelartrupp. Sedan om det sker om två veckor, två månader eller fyra månader kan inte jag svara på i dagsläget.

Hur stödjer ni Hanisch?

– Vi har stöttat honom hela vägen, vi har hjälpt honom in på arbetsmarknaden, och lite andra åtgärder. Det finns ju en människa bakom det här tragiska som hänt, och vi försöker göra så gott vi kan i det avseendet.

Niometersspelaren har spelat i flera svenska klubbar, bland annat Redbergslid och Kristianstad. Med Kristianstad har han två SM-guld. Mellan 2014 och 2015 spelade han för Hamburg i tyska Bundesliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.