Foto: Bildbyrån/TT

Guide: Egnell tror på guld för Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas ligastart i basket närmar sig och SVT:s expert Elisabeth Egnell förväntar sig en svårtippad säsong, där Södertäljes vinnarkultur och erfarenhet kan bli avgörande.

Elisabeth Egnell tror mest på anrika Södertälje BBK med bröderna Gaddefors i spetsen, men anser inte att laget är solklar favorit till SM-guldet.

– Det är oerhört svårtippat, då det alltid händer ganska mycket i trupperna under säsongen. Men jag har tidigare sagt Södertälje, så jag får stå för det. Det finns en vinnarkultur i klubben, med massor av rutin och erfarenhet, där spelarna vet hur coach Degernäs vill ha det.

Luleå och Jämtland utmanar

Egnell ser Peter Öqvists Luleå som en stark utmanare till guldet, men framförallt hårdsatsande Jämtland som inför ligastarten är en stor ”snackis” i Basket-Sverige.

– Jämtland har spänt bågen rejält och värvat hårt. Adnan Chuck har definitivt en detaljerad plan för att ta klubben till sin första SM- final, och sitt första SM-guld.

Vilket lag får det extra tufft i år?

– Fryshuset. De fick en sen plats i SBL herr, och har ännu inte spets eller bredd som de andra lagen.

Vilket lag överraskar?

– Jag tror Norrköping, men även Nässjö kommer att kunna överraska många i år.

Vilka spelare ser du mest fram emot att få se?

– Jag är nyfiken på hur Felix Terrins kommer se ut i Norrköping, och hoppas att Pelle Larsson blir kvar i BC Luleå istället för collegespel.  Touré Murry i Luleå har meriter som sällan skådats i Sverige, och avslutningsvis landslagsstjärnan Viktor Gaddefors i Södertälje som är en riktig prestigevärvning.

Så ser du herrligan i basket i SVT i oktober

Söndag 18 oktober

16.00 SVT1/Play: Norrköping-Luleå

Lördag 24 oktober

15.00 SVT1/Play: Jämtland-Luleå

Söndag 25 oktober

15.00 SVT1/Play: Borås-Norrköping

FAKTA: Borås Basket utsågs till svenska mästare i basket på herrsidan efter en pga Corona avbruten säsong 2019/2020. Året innan säkrade Södertälje Kings SM-titeln.

Så spelas första omgången

18 oktober

Norrköping-Luleå

20 oktober

Köping-Borås

Nässjö-Södertälje

Umeå-Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.