Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Touré Murray ska lyfta BC Luleå Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Från New York till Norrbotten – NBA-meriterad amerikan ska lyfta Luleå

Uppdaterad
Publicerad

BC Luleå tappade sin stjärna Brandon Rozzell, men lyckades ersätta med något förväntat bättre. Vad sägs om en amerikan som gjort en full NBA-säsong? Nu ska Touré Murry lyfta Luleå.

Det var visserligen sex år sedan han spelade i världens bästa liga, med New York Knicks, men han fick verkligen uppleva NBA från insidan. Lagkompis med Carmelo Anthony och matcher mot namn som LeBron James, Ray Allen, Dwayne Wade med flera.

– Jag fick spela mot alla de stora namnen och leva min dröm. Det är jag evigt tacksam för, säger Murry till SVT Sport från sin nya hemstad Luleå.

Ett oväntat och exotiskt stopp i en brokig karriär som efter några tröga försök i två andra NBA-klubbar, Utah Jazz och Washington Wizards, ledde honom till Europa och en roll som handelsresande i basketbranschen.

Jordan är förebilden

Han har spelat i Turkiet, Tyskland, Grekland, Bosnien-Hercegovina, Italien och nu senast Portugal innan coronapandemin slog till. Det långa uppehållet och världsläget öppnade för en debut i svenska basketligan där han är tänkt att ersätta stjärnan Brandon Rozzell som lämnat för spel på Cypern.

– Jag tror att klubben förväntar sig att vi ska vinna mästerskapet, säger Murry på frågan om vad han tror att Luleå vill få ut av honom.

– Jag är en person som gillar de avgörande ögonblicken, en steal, en block eller ett matchvinnande skott, säger den Texasfödde guarden, som spelar med nummer 23 precis som den stora förebilden Michael Jordan.

I första träningsmatchen för sin nya klubb, bara en vecka efter ankomst, bjöd han på en glimt av sin arsenal, med 18 poäng på lite speltid och framförallt ett par sena trepoängsskott i ett pressat läge när Luleå besegrade Umeå 100-89. Mer lär vara att vänta.

KLIPP: Förre NBA-spelaren Touré Murry klar för BC Luleå (6 september 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
BC Luleå. Foto: Bildbyrån

Så ser du herrbasket i SVT i oktober

Visa

Söndag 18 oktober

16.00 SVT1/Play: Norrköping-Luleå

Lördag 24 oktober

15.00 SVT1/Play: Jämtland-Luleå

Söndag 25 oktober

15.00 SVT1/Play: Borås-Norrköping

FAKTA: Borås Basket utsågs till svenska mästare i basket på herrsidan efter en pga Corona avbruten säsong 2019/2020. Året innan säkrade Södertälje Kings SM-titeln.

Så spelas första omgången

Visa

18 oktober

Norrköping-Luleå

20 oktober

Köping-Borås

Nässjö-Södertälje

Umeå-Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer