Goran Dragic gjorde 35 poäng i EM-finalen. Foto: TT Nyhetsbild

Slovenien vann EM-guld – efter skadedrama

Goran Dragic var stekhet och hade gjort 35 poäng efter tre perioder.

Men med fyra minuter kvar att spela tvingades han sätta sig på bänken skadad.

Trots det lyckades Slovenien vinna den jämna EM-finalen med 93-85.

Lagen följdes åt till ställningen 27-28 efter drygt två och en halv minut in i andra perioden. Då gjorde Slovenien 11 raka poäng, sex av dom stod stekhete Goran Dragic. I halvtid var Slovenien i ledning med 56-47, och lagkapten Dragic hade gjort hela 26 poäng.

Men Serbien arbetade sig in i matchen och med 2,43 kvar av tredje perioden var Sloveniens ledning nere i bara två poäng. Med två satta straffar i sista sekunden såg Dragic till att det stod 71-67 inför avgörandet.

Dragic gick av med fyra minuter kvar

Med sex minuter kvar började Dragic visa sig mänsklig, en airball-trea, följdes av ett missat straffkast och ytterligare en airball-trea. Två serbiska poäng och ytterligare en missad trea av Dragic, gjorde att Serbien kunde ta ledningen(78-77) för första gången sedan tidigt i första perioden. Och Dragic, som inte gjort poäng i fjärde perioden gick och satte sig på bänken, och kom inte in i matchen igen.

Trots det lyckades Slovenien hålla undan och vinna guld i landets första EM-final någonsin. För Serbien blir det tredje missade guldet, efter förluster i både senaste OS- och VM-finalen.