Foto: Bildbyrån/montage.

Här är de största övergångarna i NBA

Publicerad

Förra årets stora bomb i världens bästa basketliga var superstjärnan LeBron James övergång till Los Angeles Lakers. I år har försäsongen kantats av flera stjärnspäckade övergångar och utgången för årets NBA-säsong ser mer oviss ut än på länge. Här är de största övergångarna under sommaren.

Los Angeles Lakers

Anthony Davis

Förra året valde LeBron James, en av NBA:s bästa spelare genom tiderna, att skriva på för Los Angeles Lakers. Men inte ens LeBron James kunde vända på de senaste årens svaga resultat för Los Angeles-laget. Med en ung trupp utan någon större stjärnglans utöver LeBron så var Lakers inte ens bland de åtta lagen från sin konferens som gick till slutspel.

LeBron James och Anthony Davis under en försäsongsturnering i Las Vegas Foto: TT Nyhetsbyrån

Mycket av förra årets snack kring Lakers handlade istället om vilken storspelare som skulle göra Lebron sällskap i LA. LeBron själv verkade inställd på en av de senaste årens mest framstående spelare, Anthony Davis. Och i söndags presenterades stjärnan för Lakers.

Anthony Davis spelar center eller power forward och har de senaste åren varit en av ligans absolut bästa spelare, både offensivt och defensivt. Davis har blivit uttagen till NBA:s allstar-lag de senaste sex åren och har snittat 24 poäng per match sen han debuterade i ligan 2012.

Slutspelsframgångarna har dock uteblivit för Davis och hans tidigare lag New Orleans Pelicans. Bara två gånger har han varit i slutspel och som längst gått till andrarundan. Nu hoppas nog Lakersfansen att LeBron och Davis ska kunna ta laget hela vägen till sin första titel sedan 2010. Men i deras väg står ett annat lag från Los Angeles, Clippers.

Los Angeles Clippers

Kawhi Leonard och Paul George

Kawhi Leonard var dominant i årets slutspel. Han snittade 30 poäng per match och bar Toronto Raptors på sina axlar fram till Torontos första titel i historien och Leonards andra i karriären. Leonard har, utöver sitt fantastiska offensiva spel, varit en av NBA:s bästa försvarare under lång tid.

Kawhi Leonard och Paul George i olika lag förra säsongen Foto: TT Nyhetsbyrån

Den lågmälde och tysta 28-åringen ställdes inför ett stort beslut inför årets försäsong – stanna i Raptors och försöka återupprepa årets bedrift eller att söka lyckan någon annanstans. Leonard valde det sistnämnda och efter mycket rykten blev övergången till slut klar tidigare i veckan.

Men Clippers slutade inte där, samma dag presenterade man även Paul George. George har de två senaste säsongerna spelat i Oklahoma City Thunder, ett lag som trots stor talang inte lyckats utföra några större saker i slutspelet. Precis som Kawhi Leonard kommer Paul George vara en tillgång för Clippers, både offensivt och defensivt. Och med flera andra starka försvarsspelare i truppen ser Clippers ut att besitta ett av ligans mest svårforcerade försvar.

En extra krydda till Clippers dubbelvärvning är att båda spelarna är uppväxta i Los Angeles-området och slaget om LA mot Lakers kommer bli en spännande story att följa under kommande säsong.

Brooklyn Nets

Kyrie Irving och Kevin Durant

Brooklyn Nets har de senaste åren varit en av ligans största slagpåsar och överraskade nog många förra året när man tog sig till slutspel för första gången sen säsongen 14/15. Men nu blåser nya vindar i Brooklyn när man lyckats snärja till sig två före detta mästare i form av Kyrie Irving och Kevin Durant.

Nets nya stjärnor i förra årets uniformer Foto: TT Nyhetbyrån

Kyrie Irving hade en tuff säsong i Boston Celtics förra året – tyngd med skadefrånvaro och ett spel som aldrig verkade fungera fullt ut. Point guarden som tidigare vunnit ligan tillsammans med LeBron James i Cleveland Cavaliers var en stor värvning för Celtics men väljer nu alltså att flytta vidare efter bara en säsong i laget.

Kevin Durant är en av NBA:s absolut bästa poängplockare och har haft tre otroliga säsonger i Golden State Warriors. Durant vann finalspelets mest värdefulla spelare när han var med och tog Golden State till två raka titlar 2017 och 2018.

Årets slutspel var desto jobbigare för Durant. När han väl spelade dominerade han ofta, men i andrarundan mot Houston Rockets ådrog han sig en sträckning i vaden och blev förpassad till sidlinjen fram till finalen. Väl i finalspelet var Durant tillbaka i femte matchen men bara två minuter in i andra kvarten slet han av hälsenan. Rehabiliteringen lär bli lång för Kevin Durant som nog får ses mer som en framtidsinvestering för Brooklyn Nets.

Houston Rockets

Russell Westbrook

Russell Westbrook ryktas till Houston Rockets Foto: TT Nyhetbyrån

Det senaste dygnets hetaste story är Russell Westbrooks potentiella övergång till Houston Rockets. På NBA.com presenteras rapporter som gör gällande att Westbrook skickas till Houston – och Chris Paul går i motsatt riktning, till Oklahoma City Thunder.

Westbrook har de senaste säsongerna lyckats med något som många experter länge trodde var omöjligt att upprepa – att snitta en ”triple double”. ”Triple double” är när en spelare lyckas med en tvåsiffrig notering i tre av NBA:s statistikkategorier, oftast handlar det om returer, poäng och assist. Den senaste spelaren som snittade en ”triple double” innan Russell Westbrook var NBA-legendaren Oscar Robertson i början på 60-talet.

Skulle övergången gå i lås så skulle Russell Westbrook återförenas med sin gamla vapendragare, James Harden. Harden och Westbrook kamperade tillsammans med Kevin Durant i ett ungt Oklaholma City Thunder som lyckades att ta sig till en final 2012.

Rookies

New Orleans Pelicans – Zion Williamson

Zion Williamson spås en stor framtid i NBA Foto: TT Nyhetsbyrån

Zion Williamson blev ett internetfenomen redan som 16-åring när hans sensationella dunkar spreds som en viral löpeld över internet. Nu har Zion spelat collegebasket där han slagit otaliga rekord och i juni gick han som förstaval i årets draft till New Orleans Pelicans.

Zion Williamson är en otroligt spektakulär spelare att se. Med en fantastisk explosivitet och spänst så har Zion redan blivit en publikfavorit, utan att göra en enda minut i NBA. Många experter har redan krönt den unge Zion till NBA:s nästa kung men övergången från collegebasket till NBA är ofta svår för unga spelare.

Ett annat orosmoln över Williamsons karriärhimmel är hans skador. Med sex matcher kvar av hans collegesäsong så skadade Williamson knät, en skada som skulle hålla honom borta från grundsäsongens sex sista matcher. I hans första framträdande i New Orleans försäsongsturnering så drabbades Williamson av ytterligare en knäskada och enligt ett pressmeddelande så kommer Pelicans att agera med största försiktighet kring skadan och låter därför Zion vila under resten av försäsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer