Elisabeth Egnell: ”Alla bortamatcher är svåra. Europa har de i särklass mest jämna mästerskapskvalen.” Foto: Grafik SVT

Experten: ”Det gäller att topprestera mot Italien”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges basketdamer spelar just nu en helt avgörande EM-kvalmatch mot ett svårslaget Italien. Vinner Sverige är EM-biljetten definitivt säkrad.

– Ett bättre genrep (mot Makedonien) kunde de inte fått, men det gäller förstås att topprestera mot Italien, säger SVT-experten Elisabeth Egnell.

Sverige vann stort över Makedonien i lördags. Hur känns det efter den matchen med tanke på kvällens viktiga möte med Italien?

– Sverige gjorde en riktigt bra insats mot Makedonien och fick möjlighet att rotera hela truppen. Alla spelare lyckades göra poäng. Även om Makedonien är ett svagt lag ger det självförtroende till hela gruppen. Jag är imponerad över att Sverige höll energin uppe genom hela matchen och ett bättre genrep kunde de inte fått

Vad fick du se i lördags som du hoppas laget tar med sig mot Italien?

– Jag vill se fortsatt aggressivt försvarsspel och samma koncentrerade genomförande i screen-situationerna. Skyttet var helt fenomenalt senast, särskilt från en glödhet Lollo Halvarsson. Lollos och Amanda Zahuis dagsform kommer bli avgörande och jag hoppas fortfarande att vi får se dem spela tillsammans mot italienskorna. Det gäller förstås att topprestera mot Italien.

Sverige föll ganska klart mot Italien hemma. Vad talar för Sverige den här gången?

– Sverige kommer sakna skadade Kalis Loyd, som hade varit en perfekt match-up på den italienska storstjärnan Cecilia Zandalasini. Men om man tittar på det tidigare mötet kan Sverige egentligen inte prestera mycket sämre än vad man gjorde då, och den här gången borde rutinen i det svenska laget, Halvarsson/Zahui under korgarna och jakten på upprättelse ge Sverige en seger.

De bästa damproffsen är med i kvalet, som Zahui, systrarna Eldebrink och Farhiya Abdi. Hur bra är Sverige just nu?

– Det finns sedan några år en fin tradition där de mest meriterade spelarna alltid ställer upp för landslaget. Det ger självklart laget de absolut bästa förutsättningarna och större potential. Tyvärr har man inte fått ihop alla pusselbitarna de senaste åren. Men det finns fler etablerade utlandsproffs än någonsin, internationell rutin på alla positioner och ett djup i truppen som tidigare saknats.

Kommer Sverige ta sig till EM?

– Ja! Det finns ett enormt sug att få spela mästerskap igen efter att ha missat det senaste.

Hur skulle Sverige klara sig i ett EM?

– Att lyckas ställer krav på bra förberedelser, rätt gruppdynamik och lite tur. Topp tre är i dagsläget ganska svårslagna, men bakom dem är det egentligen helt öppet. Sverige ska absolut sikta på semifinal. I den här gruppen finns alla komponenter och den gyllene generationen, med tvillingarna Eldebrink i spetsen, är åldersmässigt på toppen av sina karriärer.

Så går Sverige till EM

Sverige måste besegra Italien på deras hemmaplan i La Spezia för att vara helt säkra på en plats i EM. Sverige och Italien har lika många poäng, men Italien leder gruppen tack vare inbördes möten.

Det går också att nå EM som grupptvåa. Ettorna och sex av åtta grupptvåor tar sig till EM, som spelas i Lettland och Serbien nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.