Storsegern har stärkt Sverige inför kvalavgörandet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige körde över Makedonien i helgens EM-kval med 118-48. Storsegern innebar också att Sverige nu leder gruppen inför avgörande EM-kvalmatchen mot Italien idag. Laget har slagläge att nå första EM-slutspelet på sex år.

– Försvaret måste bli bättre från förra matchen, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Sverige rivstartade mot Makedonien och gick snabbt upp till en 12-0 ledning. Efter det bjöd inte Makedonien upp till mycket motstånd och Sverige kunde efter det slipa på detaljer i spelet inför framtiden.

– Jag väljer att fokusera på oss och vi spelade bra basket, sa Anna Barthold till SVT Sport.

Nu har laget rest drygt 90 mil, fågelvägen från Skopje, till den italienska kuststaden La Spezia. Där de ska ta sig an den svåraste uppgiften hittills i det här gruppspelet.

Bara seger som gäller

Italien står för motståndet och är på samma poäng som Sverige i gruppen. Vinner Sverige, väntar EM i Lettland och Serbien.

Förlorar Sverige, kan de gå miste om EM-biljetten. Men de tidigare poängen och målskillnaden kan också räcka för att gå vidare som en av de bästa grupptvåorna.

Men att förlora och ändå gå vidare till EM är inget landslaget tänker på. Det är seger som gäller.

– Vi vill vinna även om det blir tufft, säger Barthold.

Abdi stukade foten

Laget tränade under coach, Franchoz Gomez, i en sporthall i La Spezia men på planen fanns inte Farhiya Abdi som i stället stod på sidan om. Hon hade stukat foten.

– Det är mest en försiktighetsåtgärd. Hon kommer kunna vara med sen, sa landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport under träningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.