Elisabeth Egnell. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Gruppsegern står mellan Montenegro och Sverige”

Publicerad

Ny coach, ny 18-årig talang och en ny chans för Sveriges basketdamer att nå framgångar i Europa. I kväll inleds kvalet till EM 2021 mot Israel på bortaplan och på söndag väntar Montenegro hemma i Malmö.
– Montenegro står som den absolut starkaste motståndaren. Ställer de upp med full trupp så är de helt plötsligt ett europeiskt topplag, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Sverige har hamnat i samma kvalgrupp som Montenegro och Israel och måste vinna gruppen eller vara en av de fem bästa grupptvåorna för vidare avancemang till EM. Kvalet inleds den här veckan och fortsätter sedan i november 2020 och i februari 2021.

SVT:s expert Elisabeth Egnell ger sin bild av...

...motståndarna:

– Israel på bortaplan är alltid en tuff utmaning men Sverige är helt klart det starkaste laget. Israel missade EM senast, något som inte säger så jättemycket med tanke på konkurrensläget i Europa. Sverige behöver vara förberedda på en matchbild som man nödvändigtvis inte känner igen då de spelar snabb basket som är anpassad efter en kortare laguppställning.

– Montenegro står som den absolut starkaste motståndaren och om de ställer upp med full trupp så är det helt plötsligt ett europeiskt topplag. Det går inte att dra för stora växlar av det senaste mötet i EM, då Montenegro saknade flera bra spelare. Gruppsegern står mellan Montenegro och Sverige och en seger på hemmaplan skulle ge fin arbetsro inför fortsättningen.

...nye coachen:

– Coach Marco Crespi är en legend i italiensk herrbasket. Han tog sig an sitt första damlag när han tog över det italienska damlandslaget för två år sedan. Personligen tycker jag han gjort ett bra jobb och är lite förvånad att han inte fick fortsatt förtroende där.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förbundskaptenen: En man som heter Marco

– Han har tydliga linjer i spelet, verkar jobba mycket med rollfördelning och kommunikation, något som är perfekt för det svenska laget. Utmaningen är självklart att lära känna varandra så fort som möjligt och prioritera rätt saker under de korta förberedelserna.

...de svenska spelarna:

– I det svenska laget har många av spelarna inlett säsongen bra. Louice Halvarsson, Binta Drammeh, Elin Eldebrink, Kalis Loyd, Regan Magarity har kommit in bra. Orosmoln kring Frida Eldebrink och Farhiya Abdi som är klubblösa och tränar på hemmaplan, precis som Amanda Zahui som ännu inte påbörjat den kommande säsongen i Kina.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Eldebrink är kontraktslös men tränar med Telge och drömmer om OS. Foto: SVT

– Den slutgiltiga truppen är svår att sia om, men det finns många intressanta namn och jag utgår från att det blir några förändringar jämfört med sommarens EM. För att nämna någon: unga, spännande Tova Sabel som, om inte nu, med största sannolikhet kommer bli en del av svensk baskets framtid.

Sändningarna i SVT

Visa

Torsdag 14 november: Israel-Sverige kl. 17:55 i SVT Play (spelas i Tel Aviv)

Söndag 17 november:  Sverige-Montenegro kl. 14:55 i SVT1/SVT Play (spelas i Malmö)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer