SVT:s expert Nick Rajacic tänker att Jeffery Taylor saknar tävlingsinstikt om han inte vill göra återkomst i landslaget. Foto: Bildbyrån/SVT

Ingen återkomst i landslaget för Taylor: ”Noll tävlingsinstinkt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige dröjde med att presentera sin VM-kvaltrupp. Då startade spekulationer om att Jeffery Taylor skulle göra återkomst i landslaget.

Så blev inte fallet.

– Om du ser på det här landslaget, där du har en av dina bästa vänner som coach, men fortfarande inte vill spela – då måste någonting saknas där, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic.

På fredagen presenterades Sveriges bruttotrupp inför VM-kvalet i slutet av augusti. Då väntar matcher mot Tyskland och Israel.

Presentationen har dröjt jämfört med andra länder, vilket startat spekulationer kring en återkomst för Jeffery Taylor.

Men när de 16 spelarna offentliggjordes fanns inte Taylor med.

– Det är jättetråkigt att Jeff Taylor – ännu en gång – inte är med. Det verkar som att han gillar att hålla dörren lite öppen så att folk ska få upp förhoppningen, sen dyker han inte upp, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic.

Inför uttagningen har det förts diskussioner mellan lagledning och Taylor.

– Jag vet att det har funnits en dialog med Jeff, men jag har personligen inte varit med i den. Den har skötts mellan coacherna, Jeff och eventuellt sportchefen, sa förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport innan truppen hade presenterats.

Var avstängd från landslaget

Taylor har inte spelat för Sverige sedan 2013 då han dels spelat i ligor som inte tar hänsyn till landslagsuppehåll, men även för att han 2014 fälldes för misshandel i nära relation och därefter stängdes av från landslagsspel.

Avstängningen har sedan en tid tillbaka hävts och Rajacic refererar tillbaka till 2019 då Taylor deltog på en träning med det svenska landslaget.

– Han smögs ut när träningen var över för att slippa snacka med media. Alla vill, försöker och anstränger sig för att få honom tillbaka till landslaget, men han vill uppenbarligen inte.

”Otroligt besviken”

Jeffery Taylor är sedan länge god vän med förbundscoachen Mikko Riipinen, vilket gjort att många trott på en återkomst i landslaget. Men Nick Rajacic tror att det saknas något hos Taylor för att det ska bli av.

– Det känns som att han har noll tävlingsinstinkt. För om du ser på det här landslaget där du har en av dina bästa vänner som coach, men fortfarande inte vill spela, då måste någonting saknas där.

Tror du att han någonsin kommer göra återkomst?

– Jag vet inte, det här är typ femte gången det hintas om att han kanske kommer tillbaka, sedan gör han inte det. Ibland handlar det om att Euro League-fönstret krockar med landslaget och det kan man förstå. Men på somrarna när han inte har matcher så spelar han ändå inte med Sverige. Han är väldigt inkonsekvent. Han har inte spelat sedan 2013 och det är väldigt tråkigt.

”Han är intresserad”

Förbundscoachen Mikko Riipinen berättar att det inför båda landslagsuttagningar den här sommaren har förts diskussioner med Jeffery Taylor om en återkomst. Vid den första, i slutet av juni/början av juli, spelade han fortfarande med Real Madrid innan kontraktet löpte ut.

– Nu ska han förbereda sig för att hitta en ny klubbadress, därav är det dålig tajming för honom personligen, säger Mikko Riipinen till SVT Sport.

Riipinen och Taylor har kommit överens om att föra en dialog inför varje landslagsfönster.

– Han är intresserad och han tycker att det ser ut som att vi har tagit flera steg. Men han är också äldre och är i en karriärssituation där det finns mycket att ta ställning till.

Hur gärna vill du ha med honom?

– Jag vill väldigt gärna ha med honom. Han är en väldigt kompetent spelare. Han har vunnit Euroleague, ACB flera gånger och spelat i NBA, så det är klart att han håller otroligt hög nivå. Men nu är det som det är och jag lägger fokus på dem som är med. Men det är vårt jobb att försöka få med alla spelare till varje fönster och alltid lämna dörrar öppna.

SVT Sport har sökt Jeffery Taylor för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.