Experten: ”Otroligt stort”

Uppdaterad
Publicerad

En av världens bästa skyttar, som behöver gå upp i vikt och som har ett väldigt viktigt år framför sig.

Så beskriver SVT Sports basketexpert Serkan Inan Marcus Eriksson.

Natten till fredagen draftades Marcus Eriksson av NBA-laget Atlanta Hawks.

Hur stort är det här, SVT Sports basketexpert Serkan Inan?

NBA

– Det är otroligt stort! Vi börjar väl bli lite bortskämda med det här, eftersom det hänt två gånger tidigare. Men det är helt klart lika stort som när Jonas Jerebko draftades.

När får vi se honom i NBA?

– Väldigt mycket handlar om det kommande året. Han behöver ta för sig under Summer League och i Barcelona eller var han nu spelar. Det gäller att hitta rätt, att hitta bra form i rätt tid inför rätt personer. Men har han ett bra år så ska vi nog kunna se honom till 2016/2017-säsongen.

Skottet. Det talas alltid om skottet. Hur bra är det, egentligen?

– Det man märker hos honom är hur han inte behöver anstränga sig, hur lätt det är att få iväg ett långt trepoängsskott. Han får i väg skotten snabbt, han har en otrolig procent. När han har ryggen mot korgen kan han vända upp snabbt, även om man är tätt inpå hnom så kan han få iväg ett skott. Alla vet om att han är en väldigt bra och utpräglad skytt.

Om man jämför med den absoluta världseliten?

– I spanska ligan var han en av de bästa skyttarna, och spanska ligan är inte långt efter NBA. Han är i toppeliten i världen när det gäller skytte, men man får inte glömma att han inte bara är en bra skytt.

Okej. Lista tre punkter utöver skyttet.

– 1) Han är orädd. 2) Han kan spela på flera positioner. 3) Han är otroligt smart.

Han missade hela förra säsongen på grund av knäskadan. En allvarlig sådan. Vad innebär detta för framtiden?

– Det är givetvis en chansning av Atlanta eftersom han har varit skadad. Men det visar också att de tror på honom. Och eftersom Marcus har varit i Barcelona har han fått bästa möjliga vård. Ibland kan det vara en positiv grej att vara skadad, eftersom man kan jobba på andra grejer. Som man behöver utveckla.

Vad behöver han utveckla?

– Han behöver gå upp några kilon i vikt. Han är ganska tunn och det brukar betyda att man måste bli bättre på försvaret. Det är inte lätt när man är tunnare än andra. Åker du till NBA får du möta väldigt atletiska och starka och tunga spelare. Det är ofta deras främsta styrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NBA

Mer i ämnet