Luka Doncic och Nick Rajacic. Foto: Bildbyrån/SVT

Expertens guide till VM-kvalet i basket: Något helt unikt

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kommer slovenska superstjärnan Luka Doncic till Stockholm för VM-kvalmatchen mot Sverige på Hovet.

– Han är den bästa spelaren någonsin som kommer göra en officiell match i Sverige, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic.

I veckan avslutar de svenska basketherrarna VM-kvalets första omgång med matcher mot Finland (30 juni) och Slovenien (3 juli) (båda sänds i SVT).

För första gången har Sverige chans att avancera i ett VM-kval. Blågult måste sluta topp-tre i gruppen, där även Kroatien ingår, för att ta sig vidare till nästa kvalsteg. Chanserna är dock minimala, menar Rajacic.

– Jämfört med senast saknas två startspelare i form av Jonas Jerebko och Chris Czerapowicz. Samtidigt har både Finland och Slovenien förstärkt med tunga NBA-spelare, som megastjärnan Luka Doncic för Slovenien och väldigt högkvalitativa rollspelaren Goran Dragić. Finland har förstärkt med Lauri Markkanen.

Doncic, till vardags i Dallas Mavericks, snittade nyligen 31.7 poäng, 9,8 returer och 6,4 assist i NBA-slutspelet när han lotsade Dallas till semifinal.

Vad har han för påverkan på det slovenska laget?

– När han var med Sloveniens landslag senast kom de topp-fyra på OS och när han var med på EM vann de. Det är ett topplandslag. Förutsättningarna är svåra och chanserna minimala. Sedan är inget omöjligt, det är idrott vi pratar om.

Vilken av dessa matcher blir nyckelmatch?

– Jag tror det är viktigt att se och lära en sådan match mot Slovenien, då Sverige har väldigt många unga spelare med. Det är ett lovande landslag. Mot Slovenien kommer det bli förlust, där gäller det att vara realist.

– Däremot bortamatchen mot Finland, den ska man gå för. Det är den matchen man kan sno om allt stämmer. Sveriges stora problem är att de inte har någon spelare som kan hålla Lauri Markkanen. I teorin hade det kunnat vara Jonas Jerebko, men han är inte med. Sverige har ingen 2.05-2.10-kille som är lika stark som Markkanen. Det kommer bli en svårlöst gata. Där måste coacherna hitta på något strategiskt.

Matchen mot Slovenien spelas i Stockholm. Det är sällsynt att stjärnor som Luka Doncic spelar i Sverige. Det här låter som en match man inte vill missa?

– Jag har sagt att Luka Doncic är den bästa spelaren någonsin som kommer göra en officiell match i Sverige. ”Magic” Johnson har varit här. Han spelade för Borås när han var 39-40 år och samma gäller Scottie Pippen, som gjorde en match i Sundsvall. Men Doncic är den bästa som kommer göra en match på svensk mark. Jag tror att många kids kommer bli inspirerade. Det är verkligen något unikt.

Så ser du VM-kvalet i SVT

Torsdag 30 juni

Finland-Sverige 17.25-19.30 i Kunskapskanalen och SVT Play

Söndag 3 juli

Sverige-Slovenien 16.55-19.00 i SVT2 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.