Chris Czerapowicz. Foto: Bildbyrån

Kaptenen missar VM-kvalet: ”Respekterar hans beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Herrlandslaget i basket har drabbats av ett tungt avbräck inför VM-kvalet.

Lagkapten Chris Czerapowicz ska på bröllop och missar matcherna.

– Vi kommer så klart att sakna Chris men vi respekterar hans beslut till fullo, säger förbundscoachen Ludwig Degernäs till SVT Sport.

Om drygt två veckor avslutar de svenska basketherrarna VM-kvalets första omgång med matcher mot Finland (30 juni) och Slovenien (3 juli). Men det blir utan Chris Czerapowicz som tackat nej.

– Redan i november berättade han för oss i coachstaben att hans två bästa vänner i USA kommer att gifta sig och att han är bestman på båda bröllopen, och därför kommer han missa det här lägret, säger Ludwig Degernäs, en av Sveriges förbundscoacher, till SVT Sport.

– Vi har haft en jättefin dialog och han har alltid ställt upp för landslaget. Vi kommer så klart att sakna Chris men vi respekterar hans beslut till fullo.

Vad betyder det för laget att han inte spelar?

– Självklart kommer vi sakna Chris. Han är vår kapten, rutinerad och sprider ett väldigt lugn i gruppen så nu blir det en utmaning för oss coacher och jag se framför mig att spelare som Tobias Borg och Ludde Håkanson får ta ett större ansvar med sina ledaregenskaper.

Finland har fått NBA-förstärkning

Sverige laddar upp inför kvalet med ett träningsläger i Södertälje 20-22 juni. Efter midsommar väntar sedan match borta mot Finland som fått försträkning av NBA-spelaren Lauri Markkanen.

– Det är ett bättre lag på pappret nu än när vi mötte den tidigare, säger Degernäs.

– Det gäller att stå emot deras intensitet och spela med samma smarthet och lagkemi som vi hade mot Finland förra gången.

Sverige, som avslutar kvalet mot Slovenien, ligger trea i gruppen. De tre bästa lagen går vidare till den andra VM-kvalrundan.

Båda VM-kvalmatcherna sänds i SVT.

Se Griffin komma flygande och dunka för Norrköping (6 maj):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Förutsättningar VM-kval

Sverige spelar kval till VM 2023, som spelas i Filippinerna, Japan och Indonesien. I första kvalrundan spelar herrlandslaget i Grupp C tillsammans med Finland, Kroatien och Slovenien. VM-kvalets första runda spelas under följande tre fönster: 22-30 november 2021, 21 februari-1 mars 2022, 27 juni-5 juli 2022.

De tre bästa lagen i gruppen går vidare till andra rundan, där man slås ihop med tre lagen från Grupp D (Israel, Tyskland, Polen, Estland) och tar med sig resultaten från första gruppspelet. Den andra gruppspelsrundan spelas i augusti 2022, november 2022 och februari 2023, och de tre bästa lagen från den nya 6-lagsgruppen kvalificerar sig till VM 2023.

Källa: Svenska basketförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.