Foto: Bildbyrån

SVT-experten om Jerebkos framtid: ”Ett mörkt kapitel i en lysande karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko valde att skriva på för ryska klubben CSKA Moskva mitt under Rysslands invasion av Ukraina. Ett val som kan göra det svårt för 35-åringen att återvända till svensk basket – i landslaget är han fortsatt inte välkommen.

– Det är ett mörkt kapitel i en annars lysande karriär, säger SVT Sport expert Nick Rajacic.

Jonas Jerebkos belsut att skriva på för ryska CSKA Moskva möttes av massiv kritik. En av många som direkt kritiserade klubbvalet var SVT Sports expert Nick Rajacic, som har en personlig relation till Jerebko.

– Det är ett mörkt kapitel i en annars lysande karriär. Jonas Jerebko har alltid varit en idrottare som skött sig både på och utanför planen. Men de här två månaderna i Ryssland kommer definiera den sista delen av hans karriär, säger Rajacic.

– Man blir väldigt ledsen också. Jonas har alltid varit en stor förebild. Svensk basket behöver Jonas Jerebko som förebild, och nu är många broar brända och det kommer ta tid innan de broarna byggs upp igen.

”Kommer bli ett bekymmer”

Under söndagen avgjordes den sjunde och avgörande finalen i ryska ligan VTB United League. Jerebkos Moskva förlorade med 75-81 mot Zenit.

Var den svenske stjärnan kommer spela framöver är inte klart, men Rajacic tror att det blir svårt för Jerebko att spela i Sverige.

– Pratar vi om hans möjligheter i USA, där han har hus och företag, då tror jag inte att det påverkar honom allls. Däremot om han vill komma tillbaka till Sverige och ha ett liv här, och kanske bli involverad i svensk basket, då tror jag absolut att det här kommer bli ett bekymmer och något som kan stå i vägen.

Landslagsdörren fortsatt stängd

Det svenska basketbollförbundet har stängt av 35-åringen från landslagsspel, eftersom klubbvalet inte går ihop med förbundets värderingar.

– I samband med att Jonas åkte dit så hade vi en dialog, efter det har vi egentligen inte haft någon dialog. Vi tyckte att vi fick göra klart får ståndpunkt, han fick göra klart sin. Sedan dess har vi egentligen inte pratat med varandra, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Vad skulle krävas för att han skulle vara välkommen i landslaget igen?

– Vi skulle behöva samtala och hitta en samsyn på hur våra värderingar är. Vi vill ha spelare som står bakom våra värderingar. Det som krävs är att han har förändrat synen på vad som är lämpligt och inte, när det handlar om att spela i Ryssland som för tillfället är involverat i ett invasionskrig i Ukraina.

Joulamo menar att det inte går att säga när, eller om, Jerebko spelar i det svenska landslaget igen. Men helt klart är att han inte kommer finnas med sommaren VM-kval.

– Det säger jag med utgångspunkt från det vi vet i nuläget. Jonas befinner sig i Ryssland, spelar final och har inte gett oss några som helst indikationer på att hans synsätt i den här frågan har förändrats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.