Cherelle Griner, fru till Brittney Griner, under en basketmatch i juli 2022. Foto: TT

Fängslade Griners fru: Hon är rädd att bli lämnad

Uppdaterad
Publicerad

Basketstjärnan Brittney Griner upplever sin ”absolut svagaste stund i livet just nu”. Det säger hennes fru Cherelle Griner i en intervju i tv-programmet CBS Mornings.

Amerikanskan Brittney Griner väntar på en ny förhandling i Ryssland, som är planerad till den 25 oktober, eftersom hon överklagat ett nioårigt fängelsestraff för narkotikainnehav.

Enligt Cherelle Griner skulle hennes fru potentiellt kunna flyttas till ett arbetsläger någon annanstans i Ryssland efter den nya prövningen.

Cherelle Griner berättar även att hennes fru är rädd för att bli bortglömd av USA.

– Hon är väldigt rädd för att bli övergiven och bortglömd i Ryssland, eller för att bli utnyttjad, säger Cherelle Griner i amerikanska CBS.

Ryssland vill byta till sig vapenhandlare

USA:s president Joe Biden träffade Cherelle Griner i Vita huset förra månaden. Han satte sig också ner med Elizabeth Whelan, syster till Paul Whelan, en annan amerikan som för närvarande är fängslad i Ryssland.

Biden-administrationen uppgav i juli att den hade lagt fram ett ”substantiellt förslag” för att få hem Griner och Whelan. Några detaljer i förslaget har dock inte offentliggjorts.

Enligt ryska och amerikanska medieuppgifter kan Ryssland gå med på att utväxla Griner mot vapenhandlaren Viktor But som avtjänar ett 25 år långt fängelsestraff i USA. Ryssland har nämligen i flera år velat att But släpps.

Griner, tvåfaldig OS-guldmedaljör och en av den amerikanska proffsligan WNBA:s främsta spelare genom tiderna, dömdes den 4 augusti till nio års fängelse och böter – men vad hände egentligen?:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittney Griner är fängslad i Ryssland. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.