Foto: Bildbyrån

Farhiya Abdi bryter sitt kontrakt: ”Måste hem oavsett”

Uppdaterad
Publicerad

Basketligan fortsätter spelas som vanligt i Turkiet.
Men Farhiya Abdi bryter sitt kontrakt och åker hem.
– Det går inga flyg hem till Sverige efter fredag fram till april och jag vill inte fastna här, säger hon till SVT Sport.

När större delarna av världen stänger ner all idrott har Turkiet valt att köra på som vanligt. I deras basketliga spelar både Frida Eldebrink, Amanda Zahui och Farhiya Abdi – men nu väljer svenskorna att åka hem, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Jag var inställd på att det skulle bli inställt och hade börjat kolla flyg och såg då att det sista flyget hem till Sverige gick på fredag fram till april. Då fick jag panik och tänkte att jag måste åka hem oavsett vad, säger Farhiya Abdi till SVT Sport.

Laget spelade match i lördags inför tomma läktare och tränade i måndags. Sedan ställdes träningen in, då landets president höll en presskonferens där många trodde han skulle säga att idrotten skulle pausa – men så blev det inte och spelarna fick reda på att de skulle fortsätta som vanligt.

– Min agent sa att jag skulle åka hem för att inte riskera att fastna där, säger Abdi.

KLIPP: Det här är en pandemi – på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är en pandemi – på 60 sekunder

”Hälsan går före pengarna”

Hon bryter nu sitt kontrakt med Botas och åker hem på fredag. Det innebär att hennes sista lön från klubben uteblir.

– Hälsan går före pengarna. Även fast det kanske är värre i Sverige vill jag bara hem och vara med min familj. Och klubben förstod verkligen, säger hon.

När hon kommer hem väntar först två veckor karantän, eftersom hon är en av många som passerar Istanbul och vill inte riskera att smitta någon annan. Vad som väntar härnäst i hennes karriär är fortfarande oklart.

– Det är svårt att svara på. Jag hoppas viruset lugnar ner sig och hoppas på en säsong efter sommaren, säger Abdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer