Farhiya Abdi fortsätter spela i Turkiet. Foto: Bildbyrån

Farhiya Abdi rädd för att fastna i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av idrottsvärlden har släckt ner.

Men i Turkiet fortsätter all sport som vanligt – utan publik.

– Det känns inte som att de vet vad corona är här, säger basketproffset Farhiya Abdi, 27, till SVT Sport.

Den turkiska basketligan rullade på som vanligt den gångna helgen.

För Farhiya Abdis och Frida Eldebrinks Botas slutade det med förlust 60-86 borta mot Cankaya, i en match som spelades utan publik.

Corona och idrott

– När vi började se att alla ligor stängdes ner tänkte jag att vi också skulle lägga ner. Vi pratade om det i laget. Men så fick vår lagkapten ett mejl från ligan där det stod att vi skulle spela i lördags men inte skaka hand med motståndare eller domare. Det i sig är ju lite komiskt. Det var som att spela på en träning fem mot fem. Skönt på ett sätt, men det känns bara jättekonstigt, säger Farhiya Abdi.

När SVT Sport når henne under måndagsförmiddagen har 27-åringen precis avslutat ett träningspass med laget. I dagsläget är tanken att Botas ska spela match igen till helgen.

– Jag tycker vi borde följa resten av världen och avsluta säsongen. Men det fungerar inte så här utan här handlar det om politik och de har för mycket pengar att förlora. Vi kör på som vanligt och jag har inte hört något nytt. Jag vet några i herrligan som vägrar att spela, men annars är allt igång.

Inte slut toapapper

Den officiella statistiken säger att bara 18 personer drabbats av coronaviruset i Turkiet, ett land med lite drygt 80 miljoner invånare. En siffra det svenska basketproffset tar med en nypa salt.

– Ja det tror jag inte på. Ta Istanbul som exempel. Där mellanlandar väldigt många flyg. Det är otroligt om det är så få. Men så är det här (I Turkiet) och man vill hålla det så. Vilket är sjukt egentligen. Jag har tänkt på att åka hem, men nu har de stängt alla flyg mellan Turkiet och Sverige. Jag är inte rädd för att bli sjuk, men jag är orolig över informationen vi inte får. Ska man gå ut? Ska man hålla sig inne? Ingen vet.

Upplever du att coronaviruset påverkar vardagen i Turkiet?

– Det är inte så att det är slut toapapper direkt. Det känns som att de inte vet vad corona är här, som att det inte hänt. Det är ingen som tar det på allvar.

Du är lagkamrat med Frida Eldebrink. Pratar ni om det som händer?

– Vi pratar om det här varje dag... vi tar det dag för dag för oss. Frida vill hem och vi är båda oroliga över informationen. Vi vill inte fastna här. Vi går och tränar varje dag, men det känns meningslöst. Vi vet inte vad som händer. Stänger Turkiet gränserna helt får vi inte lämna landet.

MER BASKET: Deppigt firande för SM-guldfirande för Borås (13 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet