Fredrik Joulamo. Foto: Bildbyrån

Förbundets svar: ”Det är jättebra att han kommit till insikt”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko ångrar flytten till Ryssland och CSKA Moskva.

Om det betyder att basketstjärnans avstängning från landslaget hävs vill svenska förbundet inte svara på.

– Det är ett hypotetiskt resonemang, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo.

I en lång och känslosam intervju med TT berättar Jonas Jerebko att hans flytt till CSKA Moskva mitt under Rysslands invasion av Ukraina var ett felbeslut.

– Det jag vill säga till svenska folket är att jag ber om ursäkt, säger Jerebko bland annat.

Han säger däremot att han känner sig orättvist behandlad av förbundet. Något han visade på sociala medier nyligen. I ett inlägg beskrev han sig som svartlistad, en formulering generalsekreteraren Fredrik Joulamo har sagt sig vara oförstående till.

– Jag har inte hört något från förbundet på över ett år, om det var rätt eller fel att skriva så vet jag inte. Det är frustrerande. Jag hade planer på att spela de där månaderna i CSKA, komma hem och spela för landslaget och sedan lägga skorna på hyllan. Så gick tankarna. Men så blev det inte, säger Jerebko.

– Jag fick inga svar från förbundet. Säg att jag är avstängd i ett år, två år eller i all evighet. Jag vill ha ett svar. Jag berättade för dem att jag skulle flytta till CSKA och att de gärna fick kontakta mig innan de gjorde något. Men så fick jag läsa i tidningen att jag var avstängd.

”Inte förmedlat till oss”

När Jerebko skrev på för arméklubben CSKA under våren 2022 blev han avstängd från landslagsspel och sedan dess har relationen mellan storstjärnan och svenska basketförbundet varit frostig.

Att Jerebko nu är ångerfull välkomnas av förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

– Det är jättebra att han har kommit till insikt om att det var fel, men det är ingenting han har förmedlat till oss, säger Joulamo till TT.

Joulamo delar inte Jerebkos beskrivning av kommunikationen från förbundet.

– Vi har haft kontakt, bland annat i samband med kontraktsskrivningen. Då uttryckte han ingen ånger eller liknande.

”Välkommen att kontakta oss”

Om Jerebkos ursäkt öppnar för en framtid som spelare i landslaget eller på något annat sätt inom basketförbundet vill Joulamo inte svara på.

– Det är ett hypotetiskt resonemang. Jonas vet hur han når oss. Det är ingenting vi kommer att ta genom media, han är välkommen att kontakta oss. Vår dörr är öppen, han vet var vi finns, säger Joulamo.

KLIPP: Här duckar Jerebko SVT:s frågor om kritiserade klubbvalet (5 juni, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.