Jonas Jerebko. Foto: Bildbyrån

Jonas Jerebko: ”Jag vill säga förlåt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än ett års tystnad är Jonas Jerebko redo att prata.

Och han är ångerfull.

Flytten till CSKA Moskva var ett misstag.

— Jag vill säga förlåt. Det blev fel, men jag kan inte skylla på någon annan än mig själv, säger basketstjärnan i en exklusiv intervju med TT.

Jonas Jerebko har varit tyst länge, men nu vill han prata.

– Det jag vill säga till svenska folket är att jag ber om ursäkt. Jag gjorde helt fel val, jag tänkte bara på basketen och det blev fel. Jag har tagit konsekvenserna och det jag vill göra nu är att prata om det, säger han.

Tvivel direkt

Det är över ett år sedan Jerebko skrev på för CSKA Moskva, samtidigt som Ryssland hade invaderat Ukraina. Beslutet att flytta till arméns storklubb mitt under kriget möttes av massiv kritik. Jonas Jerebko blev en persona non grata i basketgemenskapen.

Han stängdes av från landslaget och valde själv att tystna helt.

Fram till nu.

– Redan från första början, när jag hade sajnat, hade jag tvivel. Men jag hade inte spelat på ett och ett halvt år. Jag ville bara spela basket. Jag inser nu hur fel det blev. Jag skulle aldrig har gjort det med facit i hand, det är klart att jag ångrar det.

Han fortsätter:

– Jag ville ta mig tillbaka till NBA och det här var min enda chans. Jag valde att ta den chansen, men om jag hade fått den här chansen igen skulle jag inte ta den.

Karriären kan vara över

Jonas Jerebko har inte spelat basket sedan kontraktet med CSKA löpte ut i juni 2022.

Om karriären är över?

Kanske.

– Jag har hållit mig i form för om jag skulle komma tillbaka, men just nu känns det inte så. Jag har inte tänkt så mycket på basket, det är det ärliga svaret, säger han och pausar för ett ögonblick.

– Jag vill spela på den högsta nivån och chanserna är inte jättestora. Jag har alltid velat avsluta med svenska landslaget, men nu blev det som det blev.

KLIPP: Här duckar Jerebko SVT:s frågor om kritiserade klubbvalet (5 juni, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.