Fredrik Joulamo svarar på kritiken från Jonas Jerebko. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jonas Jerebkos attack på Svenska basketbollförbundet: ”Jag har blivit svartlistad”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko är fortsatt avstängd från svenska landslaget.

Det uppskattar han inte.

Han hävdar att han har blivit svartlistad av förbundet – och inte får några svar på sina frågor.

– Det stämmer inte, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport, och berättar att han hade kontakt med Jerebko för några veckor sedan.

I mars 2022 blev Jonas Jerebko avstängd från det svenska basketlandslaget, efter att han – mitt under Rysslands krig mot Ukraina – skrivit på för laget CSKA Moskva.

– Det här går inte ihop med våra värderingar, sade generalsekreterare Fredrik Joulamo då, men förklarade även att det dock finns en öppning för Jerebko i framtiden – om han tydligt visade att han ångrade sig och tog avstånd från sitt tidigare agerande.

”Har blivit svartlistad”

Det har Jerebko dock inte gjort, och i dag – på Sveriges nationaldag – visade han tydligt sitt missnöje.

”I dag är det Sveriges nationaldag. Kanske har jag sån tur att jag på Twitter blir följd av det svenska förbundet”, skrev han först, för att någon timme senare skriva en arg tweet:

”Det som startade med en ”avstängning” har utvecklats till att jag har blivit ”svartlistad” av det Svenska basketbollförbundet. Inga svar från personer i hög ställning. Man skulle ju kunna tycka att det jag gjort för förbundet skulle kunna förtjäna svar på några frågor”.

SBF: ”Stämmer ju inte”

Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketbollförbundet, blev förvånad när han läste Jerebkos tweet.

– Det stämmer ju inte. Vår ordförande Susanne Jidestedt hade ett digitalt möte med honom för en dryg månad sedan, som han ville ha. Vi kommer alltid träffa Jonas för samtal om han vill ha samtal. Så det mötet tog plats, och sedan hade jag och Jonas – förvisso ganska kort, men ändå – sms-kontakt för några veckor sedan, förklarar Joulamo, och fortsätter:

– Så jag förstår inte vad Jonas menar. Men man kan spekulera i att det handlar om att vi inte offentligt sagt att det som hände är fullkomligt överspelat, och att han är välkommen tillbaka till officiella uppdrag. Men han har inte kommunicerat att han ser något problematiskt med vad han gjort, vare sig till mig, Susanne eller media.

– Och för att vi skulle välkomna Jonas tillbaka skulle det krävas att han tog bladet från munnen, att han skulle säga att hans beslut var felaktigt.

SVT Sport söker Jonas Jerebko.

Jerebko har tidigare i karriären spelat för Chimki i Ryssland. Just nu är han klubblös.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.