Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Jerebko och SVT Sports expert Nick Rajacic. Foto: BILDBYRÅN

Rajacic kritik mot Jerebko och Luleå: ”Som en pannkaka”

Uppdaterad
Publicerad

Inför mötet mellan Luleå och Norrköping i Basketligan dök Jonas Jerebko upp som matchbollsleverantör. Något som fick hård kritik. SVT Sports expert Nick Rajacic förstår varför folk blev upprörda.

– Det var en rejäl missbedömning av både klubben och Jonas Jerebko. Båda borde ha fattat att det här inte skulle välkomnas på något sätt.

En månad efter det att Ryssland invaderat Ukraina, skrev Jerebko på för den ryska storklubben CSKA Moskva.

35-åringen blev kvar i den ryska klubben säsongen ut och fick hård kritik för klubbvalet, vilket bland annat ledde till att han stängdes av från det svenska landslaget.

Igår dök han upp i Luleå för att leverera matchbollen i mötet mot Norrköping.

– Det blev en pannkaka men inte en sådan där nygräddad på torsdag med sylt och grädde utan du vet en sådan där första pannkaka som ser ut som typ trasiga kalsonger.

”Jerebko måste be om ursäkt”

Tror du att han kommer kunna spela i svenska landslaget igen?

– Något Jonas Jerebko inte verkar förstå är att för att bli en del av svensk basket så måste han först och främst be om ursäkt, ta avstånd från sitt beslut och förklara varför han tar avstånd så att folk kan förstå att han verkligen menar det, säger Rajacic och utvecklar resonemanget:

– Innan han gör det kommer han inte kunna spela eller befinna sig i svenska baskethallar utan att det väcker reaktioner. Det är ok att bedöma beslutet han tog, det är bara mänskligt. Men att han som människa kallas för syltrygg och allt det där det tycker till och med jag är jobbigt.

Svenska basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo om situationen:

– För att komma tillbaka och bli en aktiv del av vår rörelse, i alla fall när det gäller landslagsorganisationen, ska det krävas en dialog. Och jag känner att den dialogen bör initieras av den personen som vill in i rörelsen. Vi är inte en organisation som ska brännmärka någon, lika lite som vi brännmärker BC Luleå eller Lasse Mosesson för det som hände i går, säger han till TT.

Här levererar Jonas Jerebko matchbollen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Peter Lindvall/Basketblogg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.