Jonas Jerebko stängs av från landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Svenska basketförbundet stänger av Jonas Jerebko från landslaget efter att han skrivit på för ryska CSKA Moskva.

Beslutet fattades efter samtal med den svenska stjärnan.

– Det här går inte ihop med våra värderingar, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Under onsdagen kom nyheten att Jonas Jerebko, mitt under pågående krig där Ryssland invaderat Ukraina, skrivit kontrakt säsongen ut med den ryska storklubben CSKA Moskva.

– Det är en ära att få komma till en så historisk klubb som CSKA, sa Jerebko i en officiell kommentar i går.

Redan i går beslutade Svenska basketförbundet att ta bort den svenska stjärnan från marknadsföringen inför de kommande VM-kvalmatcherna och i dag gick man ett steg längre.

– Så länge som våra värderingar i den här frågan skiljer sig åt så står det här beslutet fast. Vi kommer förhoppningsvis ha en kontakt med Jonas. Han får ju uttala sig om hur han positionerat sig och vad han fattat för beslut. Men för vår del gäller det här tills våra värderingar är mer lika igen, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Hur länge sträcker sig avstängningen?

– Vi är inte ett förbund som stänger av folk på livstid eller säger att man inte ska få en andra chans. Men realiteten är att Jonas nu väljer att göra det här och han vet vår position i det.

”Han tänker fullfölja”

Ponera att han bryter kontraktet imorgon. Står vi på ruta ett igen då?

– Det är en helt unik situation som inträffat där en person, som kan komma i fråga för landslagsspel i sommar, väljer att skriva kontrakt i Moskva. Det har vi nu tagit ställning till. Vänder han i dörren eller något förändras behöver vi ta ställning på nytt.

Joulamo samtalade med Jerebko under onsdagen. Under samtalet betonade Joulamo att Jerebkos val att spela i Ryssland strider mot Svensk baskets värderingar.

– Vi har tagit tydlig ställning i den här frågan. Det här går inte ihop med våra värderingar. Det har landat i att Jonas, vad jag vet, har för avsikt att inte avbryta. Han tänker fullfölja det här kontraktet.

Jerebko fanns med när de svenska basketherrarna spelade VM-kvalmatcher mot Kroatien i slutet av februari. VM-kvalet fortsätter i sommar med matcher mot Finland, 30 juni, och Slovenien, 3 juli.

SVT Sport söker Jonas Jerebko för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.