Basket-VM är här – blir det USA, Serbien, Spanien som tar hem guldet? Foto: Bildbyrån/montage

Basket-VM: USA svagare än någonsin – kan Serbien hota?

Uppdaterad
Publicerad

USA får anses vara favoriter till VM-guldet i basket men skickar sitt svagaste landslag på väldigt länge. Frågan är om turneringen någonsin varit så öppen. Serbien har en god chans att revanschera sig för finalförlusten VM 2014. SVT Sport har tagit en närmare titt på favoriterna och den basketfest som väntar i Kina.

– Det logiska är helt klart att USA vinner, och de kommer förmodligen ta medalj. Men de är definitivt i riskzonen med alla avhopp, säger SVT Sports basketexpert Elisabeth Egnell.

USA – den försvagade världsettan

Basket är i de amerikanska spelarnas DNA. Det är kultur. Det är vardag. Och trots att nationen, rankad etta i världen, inte kan skryta med en trupp som ens är i närheten av legendariska Dream Team, finns tillräckligt starka namn som kan säkra ännu en titel åt amerikanarna alla dagar i veckan.

Kemba Walker, pointguard i Boston Celtics, får anses vara USA:s starkast lysande stjärna i mästerskapet som äger rum mellan 31 augusti och 15 september. Det är en spelare som tränare Gregg Popovich kommer bygga sitt lag runt. Andra spelare värda att nämna är Brook Lopez, 213 cm långe jätten från Milwaukee Bucks. Celtics har fler spelare i det amerikanska landslaget. Det gäller att hålla ett extra öga på Marcus Smart och Jayson Tatum som säkerligen spelar i samma femma.

USA har gått bra i träningsmatcherna inför mästerskapet. Men värt att notera är den knappa förlusten mot Australien. Förlusten innebar också att USA:s dominanta svit bröts – 78 raka landskampssegrar under 13 års tid.

USA:s grupp består av Turkiet, Tjeckien och Japan. Allt annat än klara segrar mot samtliga skulle vara en överraskning. Turkiet, som är en av de bättre europeiska basketnationerna, kan nog bjuda på bra motstånd initialt men har inte bredden att kunna hota amerikanarna. Dubbla tävlingsmatcher mot Turkiet har resulterat i seger. USA har aldrig ställts mot Tjeckien och Japan i tävlingssammanhang.

Styrkor: USA är världens främsta basketnation. Det vet spelarna och tränarna. Och det i sig gör nog att amerikanarna kan fokusera på sitt spel och hämta sig från eventuella motgångar.

Svagheter: Amerikanarnas goda självförtroende kan också vara deras akilleshäl. Ett ögonblicks underskattning kan avgöra en utslagsningsmatch. Det är en grupp av spelare med personligheter, även om de största namnen inte är med, och frågan är om man kan få spelarna att agera som ett lag som spelar för varandra. Tekniskt så saknar det amerikanska laget en utpräglad trepoängsskytt och det kan komma att visa sig i poängproduktionen.

– Det logiska är helt klart att USA vinner, och de kommer förmodligen ta medalj. Men de är definitivt i riskzonen med alla avhopp, säger SVT Sports basketexpert Elisabeth Egnell.

Några amerikanska spelare som har fått förfrågan men tackat nej till landslagsuppdraget: Anthony Davis, Zion Williamson, Kevin Love, DeMar DeRozan, Bradley Beal, Tobias Harris, James Harden, Eric Gordon, Montrezl Harrell, Andre Drummond och C.J. McCollum.

Serbien – världsfyran som kan ta revansch

Serberna som har en fin baskettradition, med spelare i NBA och VM-silver från senast, kommer att anses vara favoriter. En pallplats är alltså något vi kan förvänta oss. Men frågan är om truppen kan revanschera sig från senaste VM-finalförlusten mot just USA, om laget tar sig så långt.

En stark serbisk trupp och elva raka vinster talar för att det kan bli en ordentlig duell mellan serberna och amerikanarna.

Serbien har en fin spets och spås av många kunna ge USA en riktig match om VM-guldet. Det är en trupp med en fin mix av startspelare och en mycket stark bänk. Sacramento Kings-duon Nemanja Bjelica och Bogdan Bogdanović bidrar med olika kvaliteter. Den förstnämnde är en allround powerforward vars uppgift blir att forcera motståndarnas försvar och den sistnämnde är en av de i laget som ska försöka effektivisera skyttet från trepoängslinjen.

Och som om de två namnen inte vore nog i ett serbiskt landslag med tunga namn även från europeiska ligor – notera namnet Nikoa Jokic. Den 213 cm långe power forwarden, en av världens främsta centrar till vardags i NBA-laget Denver Nuggets, får anses vara lagets främste spelare.

Lägg därtill Marko Guduric, som nyligen skrivit på för NBA-laget Memphis Grizzlies, samt Miroslav Raduljica som snittade 13,3 poäng per match i VM-kvalet.

Serbiens grupp består av Angola, Filippinerna och Italien. Serberna har vunnit samtliga tre tävlingsmatcher mot Angola. Mot Italien har det faktiskt blivit en förlust i tävlingssammanhang. Men det var 1998 och svunna tider. 2004 besegrades italienarna i den senaste matchen de två lagen emellan. Filippinerna blir en ny motståndare i och med gruppspelsmatchen i årets mästerskap. Serberna ska inte ha några som helst svårigheter att ta sig vidare som etta i grupp D.

– Serbien är väldigt starkt på pappret med spelare som Jokic, Marjanovic and Bogdanovic i truppen. Den starkaste europeiska uppställningen, säger Egnell.

Styrkor: Serbien har ett sammansvetsat lag som matchas hårt runtom världen i sina respektive klubbar. Nästa alla landslagets NBA-stjärnor har tackat ja. Det finns säkerligen ett revanschsug. Spelarna har nog i omgångar påmint varandra om finalförlusten mot USA 2014. Och i Jokic har serberna den mest rörlige spelaren med en fenomenal vision över planen.

Svagheter: Frågan är om det här laget har några svagheter. På varje position finns det rutin, kunnande och stjärnkvalitet. Men NBA-proffsen i laget har inte fått träna lika länge med sitt landslag. Detta för att NBA, enligt kontrakt, förbjuder spelare att träna med sina landslag 28 dagar tidigare än turneringsstart. Detta kan störa lagbygget något.

Spanien – världstvåan med Gasol vid rodret

Spanien har haft ett dystert facit i tidigare VM med undantag för VM-titeln i Japan 2006. Och det är lite av ett frågetecken då nationen har högkvalitativa spelare i NBA såväl som i den inhemska ligan.

Men säkerligen kommer lagbygget vara runt två NBA-spelare. Den färske NBA-mästaren Marc Gasol, Toronto Raptors, kommer att vara lagets kugge tillsammans med Ricky Rubio som till vardags spelar i Phoenix Suns. 34-årige Gasol hade stor del i Torontos framgångsrika finalserie mot Golden State Warriors.

Styrkor: Det som talar för Spanien är att laget har gått starkt och lyckats slå världsfemman Argentina i en träningsmatch – utan självaste Gasol.

Svagheter: Flera spelare i det spanska landslaget har inte varit i en position där de haft avgörande roll i ett stort mästerskap. Utan spelare som Pau Gasol, Juan Carlos Navarro or Sergio Rodriguez, Nikola Mirotic och Serge Ibaka måste Sergio Scariolo få det att funka med de unga talangerna. Landslaget har gått igenom ett generationsskifte och truppen kan behöva längre tid för att fungera som en enhet.

Övriga medaljaspiranter

Grekland, rankad åtta i världen, har i Giannis Antetokounmpo turneringens största stjärna. Men frågan är om ”The Greek Freak”, till vardags i Milwaukee Bucks, på egen hand leda sin nation till framgångar. Faran är att förlita sig på lagets enda riktiga internationella stjärna. En olycklig skada kan ställa till det ordentligt för ”Hellas”.

Världstrean Frankrike tog VM-brons 2014 när mästerskapet anordnades i Spanien. Då fanns NBA-proffsen Rudy Gobert och Evan Fournier i laget. Och duon har fått förtroendet och kommer att vara startspelare även detta mästerskap. Och SVT Sports basketexpert ser Frankrike som en potentiell överraskning. För fransoserna väntar tufft motstånd lite oavsett hur det går när den andra slutspelsfasen är färdigspelad. Om landet vinner allt i sin väg, väntar kvartsfinal mot Serbien eller Grekland. Och USA väntar om Frankrike förlorar en enda match under gruppspelsfasen. Tuffast möjliga väg till framgång med andra ord.

– Vinnaren i den första matchen mellan Tyskland och Frankrike kan gå långt, då vinnaren i den gruppen slipper USA i nästa omgång. Frankrike är ett djupt lag med fin mix av start- och bänkspelare, säger Egnell.

Australien, som ramlade ner till elfte plats på senaste rankningen, har en trupp som alltså slog USA i en träningsmatch inför mästerskapet. Och enligt Egnell tror på laget.

– Australien med spelare som Patty Mills, Joe Ingles, Matthew Dellavedova och Aron Baynes kommer med full trupp och kan mycket väl utmana om guldet om dom får det att stämma.

Kanada – har aldrig tagit medalj i mästerskapet. Landet fick sin första historiska NBA-titel när kanadensiska Toronto Raptors överraskande slog Golden State Warriors i slutspelsfinalen 2019. Och kanske väntar sig de kanadensiska fansen stordåd i årets världsmästerskap. Och Kanada kan nog gå långt i slutspelsdelen av turneringen, även om en världsrankning på 23:e plats inte är så smickrande, så länge laget inte tappar poäng mot Senegal och Litauen. För Australien, som också spelar i grupp H, bör anses vara favorit när länderna möts.

– Det kommer med definitivt bli några överraskningar i år, och det är mycket möjligt att alla kontinenter kommer att ha lag kvar i mästerskapet till kvartsfinalerna vilket är ovanligt och säger mycket om hur stor basketen är globalt, säger Egnell.

Mästerskapsformatet

Basket-VM pågår mellan 31 augusti och 15 september. Mästerskapet inleds med åtta grupper och fyra länder i varje grupp. Efter den första gruppfasen går de två bästa lagen från varje grupp till den andra gruppspelsfasen som spelas 6-9 september. De två bästa lagen från de fyra grupperna i gruppspelsfas två går vidare till kvartsfinalspel och alltså sedvanlig utslagning.

Förlorarna i kvartsfinalerna spelar placeringsmatcher för att avgöra rankning samt OS-platser. Länder som slagits ut i kvartsfinalerna slåss om placeringarna 5-8. De sju bäst placerade länderna är direktkvalificerade till de olympiska spelen.

Grupper basket-VM 2019 i Kina

Mästerskapet äger rum 31 augusti – 15 september

Grupp A

Elfensbenskusten

Polen

Venezuela

Kina (hemmanation)

Grupp B

Ryssland

Argentina

Sydkorea

Nigeria

Grupp C

Spanien

Iran

Puerto Rico

Tunisien

Grupp D

Angola

Filippinerna

Italien

Serbien

Grupp E

Turkiet

Tjeckien

USA

Japan

Grupp F

Grekland

Nya Zeeland

Brasilien

Montenegro

Grupp G

Dominikanska republiken

Frankrike

Tyskland

Jordanien

Grupp H

Kanada

Senegal

Litauen

Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.