Från vänster: Russell Westbrook (Oklahoma), Jonas Jerebko (Golden State), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Kyrie Irving (Boston), James Harden (Houston). Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Guide: Så bra är alla slutspelslagen i NBA

Uppdaterad
Publicerad

Golden State Warriors har blivit NBA-mästare tre gånger de fyra senaste åren och jagar nu ännu en titel – den här gången med svenske Jonas Jerebko i laget.

Nu är det slutspelstider igen och SVT Sport har gjort en genomgång av alla lagen.

Östra konferensen

Åttondelsfinaler:

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons (4–0 i matcher)

Toronto Raptors–Orlando Magic (4–1 i matcher)

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets (4–1 i matcher)

Boston Celtics–Indiana Pacers (4–0 i matcher)

Kvartsfinaler:

Milwaukee Bucks–Boston Celtics (3–1 i matcher)

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors (2–2 i matcher)

1. Milwaukee Bucks

Facit under grundserien: 60 segrar och 22 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Giannis Antetokounmpo (Grekland).

Ligans bästa lag under grundserien med 60 segrar på 82 matcher. Anförda av ”The Greek Freak”, Giannis Antetokounmpo, som av vissa anses som den allra bästa spelaren i NBA. En spelare med förmågan att göra poäng, ta returer, spela försvar samt assistera sina lagkamrater.

Traditionen talar dock emot Bucks och laget har inte tagit sig förbi första rundan i slutspelet på 18 år. Ett litet frågetecken finns kring Antetokounmpo eftersom han aldrig har lett sitt lag långt i ett slutspel.

Giannis Antetokounmpo dunkar. Foto: TT Nyhetsbyrån

2. Toronto Raptors

Facit under grundserien: 58 segrar och 24 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Kawhi Leonard (USA).

Konsekvent ett slutspelslag de senaste åren. Förra årets segrare i den östra konferensen lyckades hålla sig i toppen igen trots att de trejdade stjärnan DeMar DeRozan och sparkade tränaren Dwane Casey efter fjolåret.

Har under säsongen värvat till sig kända namn som Marc Gasol och Jeremy Lin. Raptors har ett rykte om sig att vika ner sig i slutspelet – detta vill de nu tvätta bort en gång för alla.

Leds av stjärnan Kawhi Leonard, en av ligans bästa tvåvägsspelare.

Torontos Kawhi Leonard (vänster) mot Miamis Justise Winslow. Foto: TT Nyhetsbyrån

3. Philadelphia 76ers

Facit under grundserien: 51 segrar och 31 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Joel Embiid (Kamerun).

I fem år var Philadelphia utanför slutspelet, men nu har de något spännande på gång med suveräne Joel Embiid och 2018 års ”Rookie of the Year” Ben Simmons, som nu fört laget till slutspel för andra året i rad. Lägg därtill en prestigevärvning av Jimmy Butler mitt i säsongen (samt Tobias Harris) och Philadelphia är en riktig utmanare i öst. Har plötsligt en av ligans bästa startfemmor.

Noterbart är att Embiid och Butler har dragits med småskador i slutet av säsongen.

Philadelphias Joel Embiid blir foulad. Foto: TT Nyhetsbyrån

4. Boston Celtics

Facit under grundserien: 49 segrar och 33 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Kyrie Irving (USA).

Många experter och tyckare trodde nog att Boston skulle ta över tronen i öst när LeBron James lämnade Cleveland för Los Angeles Lakers i väst. Men Celtics har haft det kämpigare än förväntat.

Kvalitén finns utan tvekan, men det starka spelarmaterialet har inte avspeglat sig i resultaten. Laget har blandat tunga förluster med längre segersviter.

Försvarsstarka Indiana, som förra säsongen pressade Cleveland över sju matcher, kan visa sig bli en mardrömsmotståndare. Den här matchserien kan mycket väl kräva sex eller sju matcher.

Kyrie Irving. Foto: TT Nyhetsbyrån

5. Indiana Pacers

Facit under grundserien: 48 segrar och 34 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Bojan Bogdanovic (Kroatien).

I slutet av januari råkade All Star-spelaren Victor Oladipo ut för en elak knäskada som satte punkt för säsongen. Pacers är inte lika dynamiska utan Oladipo, men har nog klarat sig bättre utan stjärnan än vad många först trodde. Kroaten Bojan Bogdanovic har tagit över rollen som lagets främste poänggörare. En lagmaskin med kapacitet att störa flera lag.

Bojan Bogdanovic. Foto: TT Nyhetsbyrån

6. Brooklyn Nets

Facit under grundserien: 42 segrar och 40 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: D'Angelo Russell (USA).

Lovande start på säsongen, men har visat sig sårbara under perioder när de fått klara sig utan Caris LeVert och senare Spencer Dinwiddie. Målet var att ta sig till slutspel, och det finns risk för viss mättnad när stentuffa Philadelphia väntar i åttondelsfinalen.

Nets spelar med energi och är aningen oberäkneliga, exempelvis vände de förra månaden mot Sacramento ett underläge med 25 poäng i den sista perioden till seger. Ett lag som har tagit stora kliv under säsongen, inte minst unge ledaren D'Angelo Russell, tvåa i draften 2015.

D'Angelo Russell. Foto: TT Nyhetsbyrån

7. Orlando Magic

Facit under grundserien: 42 segrar och 40 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Nikola Vucevic (Montenegro).

I slutspel för första gången sedan 2012. Sedan dess har många tränare kommit och gått. Kanske börjar det tvåfaldiga finallaget hitta stabilitet igen under Steve Clifford.

Vinnare av Southeast Division – sannolikt den sämsta av de sex divisionerna – för första gången sedan 2010. Ett lag utan några större stjärnor som är kraftigt beroende av duon Aaron Gordon och Nikola Vucevic. Har haft en förmåga att höja sig mot lag som på pappret ”ska” vara bättre än dem. Har bland annat slagit Boston, Houston, Toronto (två gånger) samt vunnit samtliga matcher mot Lakers.

Saknar 20-årige jättetalangen Mo Bamba på obestämd tid på grund av en stressfraktur.

Orlandos Nikola Vucevic tar en retur. Foto: TT Nyhetsbyrån

8. Detroit Pistons

Facit under grundserien: 41 segrar och 41 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Andre Drummond (USA).

Pistons knep den åttonde och sista slutspelsplatsen i säsongens sista omgång och går in som rejäla underdogs mot seriesuveränen Milwaukee.

Bucks har 4–0 i matcher mot Detroit under grundserien och på pappret har de övertaget på i stort sett alla positioner. I synnerhet sedan Detroits stjärna Blake Griffin har störts av en knäskada under slutet av säsongen. Stor press på att Andre Drummond levererar, men inte ens det lär räcka mot Milwaukee.

Detroit Pistons center Andre Drummond, till vänster. Foto: TT Nyhetsbyrån

Västra konferensen

Åttondelsfinaler:

Golden State Warriors–Los Angeles Clippers (3–2 i matcher)

Denver Nuggets–San Antonio Spurs (3–3 i matcher)

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder (4–1 i matcher)

Houston Rockets–Utah Jazz (4–1 i matcher)

Kvartsfinaler:

Golden State Warriors–Houston Rockets (2–2 i matcher)

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets (2–2 i matcher)

1. Golden State Warriors

Facit under grundserien: 57 segrar och 25 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Kevin Durant (USA).

Giganter och stora förhandsfavoriter som har varit i fyra raka finaler och vunnit tre av dem. Värvade till sig Jonas Jerebko inför säsongen och Kinnasonen har imponerat trots sin mindre roll i det stjärnspäckade laget. Warriors har sett mer mänskliga ut än på flera säsonger, men lär visa klassen i slutspelet. Bredaste truppen av alla lag och med en startfemma där samtliga kan vara blivande Hall of Famers.

Storstjärnan Kevin Durant. Foto: Bildbyrån

2. Denver Nuggets

Facit under grundserien: 54 segrar och 28 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Nikola Jokic (Serbien).

Säsongens kanske största överraskning. Har missat slutspel fem år i rad och slutade nu tvåa i väst som är den tuffare av de två konferenserna. Har nått stora framgångar trots en väldigt ung trupp där snittåldern bara är 24,4 år. Det innebär också att flera spelare är relativt oprövade och det kan bli ett stort problem, inte minst i en eventuell kvartsfinal där Nuggets ställs mot vinnaren av Portland och Oklahoma.

Nikola Jokic vädjar till domaren. Foto: TT Nyhetsbyrån

3. Portland Trail Blazers

Facit under grundserien: 53 segrar och 29 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Damian Lillard (USA).

Har tidigare år förlitat sig lite för mycket på playmakern Damian Lillard, men har nu fått in flera skarpskyttar i till exempel Seth Curry och är därmed lite mer dynamiska än tidigare.

I samma match som slutspelsplatsen säkrades (148–144 mot Brooklyn) skadade sig 213 centimeter långe centern Jusuf Nurkic så illa att säsongen var över. Ett tungt avbräck som lär göra det svårt för Portland att gå långt i slutspelet.

En trupp som kanske saknar de riktigt tunga namnen, men med kapacitet att skrälla och gå långt.

Damian Lillard. Foto: TT Nyhetsbyrån

4. Houston Rockets

Facit under grundserien: 53 segrar och 29 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: James Harden (USA).

Vann sex av säsongens sju sista matcher. Och har den spelare som kanske har bäst form av alla i form av James Harden som haft en sensationellt bra säsong med ett snitt på 36,1 poäng per match. Jämförelsevis så har tvåan i den kolumnen, Oklahomas Paul George, ”bara” 28,0. I början av året gjorde Harden 30 poäng eller fler i 32 (!) raka matcher. Den näst bästa poängsviten i NBA:s historia.

Det lag som satt klart mest trepoängare under grundserien.

Glödhete James Harden. Foto: TT Nyhetsbyrån

5. Utah Jazz

Facit under grundserien: 50 segrar och 32 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Donovan Mitchell (USA).

Skrällde i första rundan i fjol när de slog ut Oklahoma med 4–2 i matcher. Den gången lyckades Donovan Mitchell och kompani neutralisera motståndarnas två storstjärnor, Russell Westbrook och Paul George. Med det i bakhuvudet lär de inte vara rädda för Houston heller.

Förlorade visserligen med hela 50 poängs marginal mot Dallas i höstas, men är försvarsstarka och har fått lite mer ordning på offensiven på sistone.

Eventuellt en risk för underskattning om Houston ser förbi Jazz och redan blickar mot en kvartsfinalserie mot Golden State.

Donovan Mitchell ger en av sina skor till Utahs 102-åriga supporter Roberta Morgan. Foto: TT Nyhetsbyrån

6. Oklahoma City Thunder

Facit under grundserien: 49 segrar och 33 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Russell Westbrook (USA).

Möter Portland i en matchserie som kan gå hur som helst. Under grundserien vann Oklahoma alla fyra inbördes möten och de går in i slutspelet med bäst form av alla lag (fem raka segrar). Rök dock överraskande redan i första rundan i fjol.

Leds av de två storstjärnorna Russell Westbrook och Paul George, två av ligans bästa spelare som helt på egen hand kan förändra matcher.

Russell Westbrook. Foto: TT Nyhetsbyrån

7. San Antonio Spurs

Facit under grundserien: 48 segrar och 34 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: DeMar DeRozan (USA).

Inte längre det storlag de en gång var, men här finns erfarenhet i massor. Inte minst i form av legendariske tränaren Gregg Popovich, 70. Spurs har nu tagit sig till slutspel 22 säsonger på raken vilket är tangerat NBA-rekord.

Erfarenhet har även stjärnorna DeMar DeRozan och LaMarcus Aldridge, men Denver har större bredd i sin trupp.

Har Popovich ett ess i rockärmen?

DeMar DeRozan. Foto: TT Nyhetsbyrån

8. Los Angeles Clippers

Facit under grundserien: 48 segrar och 34 förluster.

Spelare att hålla ögonen på: Danilo Gallinari (Italien).

Vissa kanske trodde att det var LA-laget med LeBron James i spetsen som skulle nå slutspel, men i stället blev det ”lillebrorsan” Clippers.

Lär, likt Detroit i öst, få kämpa för att över huvud taget vinna en match mot de stora förhandsfavoriterna Golden State.

Danilo Gallinari. Foto: TT Nyhetsbyrån

ALLA NBA-MÄSTARE UNDER 2000-TALET

2018: Golden State Warriors (4–0 i matcher mot Cleveland Cavaliers)

2017: Golden State Warriors (4–1 mot Cleveland Cavaliers)

2016: Cleveland Cavaliers (4–3 mot Golden State Warriors)

2015: Golden State Warriors (4–2 mot Cleveland Cavaliers)

2014: San Antonio Spurs (4–1 mot Miami Heat)

2013: Miami Heat (4–3 mot San Antonio Spurs)

2012: Miami Heat (4–1 mot Oklahoma City Thunder)

2011: Dallas Mavericks (4–2 mot Miami Heat)

2010: Los Angeles Lakers (4–3 mot Boston Celtics)

2009: Los Angeles Lakers (4–1 mot Orlando Magic)

2008: Boston Celtics (4–2 mot Los Angeles Lakers)

2007: San Antonio Spurs (4–0 mot Cleveland Cavaliers)

2006: Miami Heat (4–2 mot Dallas Mavericks)

2005: San Antonio Spurs (4–3 mot Detroit Pistons)

2004: Detroit Pistons (4–1 mot Los Angeles Lakers)

2003: San Antonio Spurs (4–2 mot New Jersey Nets)

2002: Los Angeles Lakers (4–3 mot Sacramento Kings)

2001: Los Angeles Lakers (4–1 mot Philadelphia 76ers)

2000: Los Angeles Lakers (4–2 mot Indiana Pacers)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.