Foto: SVT Grafik

Egnells guide till EM-kvalet: ”Sverige vill skriva historia”

Uppdaterad
Publicerad

Ska ett svenskt basketlandslag för första gången lyckas gå obesegrat genom ett EM-kval? SVT sänder Sveriges gruppfinal mot Montenegro på torsdag.

– Jag tror att det kittlar lite att skriva historia, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Sverige har redan en EM-biljett säkrad, men jagar en riktigt bra seedning inför sommarens EM. Slår svenskorna Montenegro blir de det första svenska landslaget att gå obesegrat genom ett EM-kval, och kommer därmed skriva historia.

– Det handlar om att bygga självförtroende och jag tror att det kittlar lite att skriva historia. Jag vill att man spelar ohämmat, låter bollen göra jobbet och inte tänker för mycket. Sverige är det bättre laget, men det kommer bli en väldigt fysisk match eftersom Montenegro fortfarande spelar för överlevnad, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Vilka spelare behöver kliva fram för att segern ska säkras?

– Jag ser gärna att Elin och Frida Eldebrink bär fanan och sätter ned foten, precis som de gjorde i senaste matchen mot Israel. Deras ledarskap behövs ute på golvet. Sedan ska det bli intressant att se Klara Lundquist, som fått sitt internationella genombrott, samt att man får tillbaka Regan Magarity och Louice Halvarsson.

– Det här är det bästa landslaget någonsin, och de har inte nått sin högsta nivå ännu.

Problematiskt att Zahui saknas

En stomme av rutinerade stjärnor finns alltså med i Mario Crespis trupp, men fixstjärnan Amanda Zahui saknas pga skada.

– Det är till viss del problematiskt eftersom man vill och ska bygga laget kring henne. Det finns ersättare i den här matchen, men den strategiska och långsiktiga planeringen blir svårare eftersom man saknar henne på träningarna. Amanda är en så viktig del inför kommande EM.

Fakta/tv-tider

Torsdag 4 februari

17.30-18.00 Montenegro-Sverige SVT1/SVT Play

18.00-19.30 Montenegro-Sverige SVT2/SVT Play

Kommentator: Peter Jonsson

Expert: Elisabeth Egnell

Precis som i november kommer EM-kvalet att genomföras i coronasäkra ”bubblor”, denna gång i staden Podgorica, Montenegro. Sverige är klart för EM i Spanien och Frankrike i sommar, men jagar i gruppfinalen seger mot Montenegro för att kunna bli högt rankat inför EM-slutspelet. Montenegro spelar med kniven mot strupen och måste vinna med 14 poäng för att säkra EM-avancemang.

Sveriges trupp

Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Matilda Ekh, Nathalie Fontaine, Elin Gustavsson, Louice Halvarsson, Paulina Hersler, Kalis Loyd, Regan Magarity, Freja Werth, Lovisa Hjern, Emma Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.