Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuter han laget till semi – i sista sekunden. Foto: SBL Live

Gustav Hansson tog Umeå till första semin i slutsekunden

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar klyschigt sägas att matcher avgörs i slutsekunden. Men när Umeås Gustav Hansson dribblade sig igenom Luleås försvar och satte 94-92 var det i den absolut sista sekunden. 

Sekretariatet var nere och tittade på tiondelar. Umeå fick med sig poängen, Hansson stod för 36, och tog sitt Umeå till sin första herr-semi i klubbens historia efter 3-0 i matchserien.

–  Jag har skjutit något skott och missat någon gång, men aldrig tidigare avgjort på sista skott i en match. Det var så jäkla skönt, hade Luleå vunnit den här vet man aldrig hur serien slutat, säger Hansson till Folkbladet.

Ställs mot seriesegraren Borås i semin

Umeå, som tidigare år aldrig vunnit en enda slutspelsmatch, är nu framme i sin första SM-semifinal på herrsidan.

–  Det är många som förutspått fel saker så det är vi vana vid, men vi tror på oss själva och anledningen till att vi nu vann uppe i Luleå är att vi inte för ett ögonblick tittat längre fram än den närmaste matchen vi spelar, säger Umeås coach Boris Balibrea.

I den kommande SM-semin ställs Umeå mot grundserievinnaren Borås Basket.

Även Norrköping gick till semi efter att ha slagit Nässjö med 89-69 – efter tre överlägsna segrar i serien.

BC Luleå-Umeå 92-94 (23-22, 28-25, 14-31, 27-16)

Poäng Luleå: Michael Gilmore 30, Brendan Bailey 19, Jonatan Arvidsson 18, Adam Rönnqvist 7, LaDarien Griffin 6, Darrell Davis 5, Denzel George 4, Tim Kearney 3.

Umeå: Gustav Hansson 36, Bryan Jefferson 25, CJ Dunston 13, Daniel Hansson 8, Cole Welle 6, Nick Fullard 3, David Czerapowicz 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.