Helsingborgs Mathilda Ågren. Foto: Bildbyrån

Helsingborg BBK till Basketligan

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg går upp i Basketligan till nästa säsong.

– Det är helt fantastiskt det är någonting klubben har strävat efter, säger lagkapten Mathilda Ågren till SVT Sport.

I sviterna av corona fick basketsäsongen ett abrupt slut för någon vecka sedan. Nu står det klart att Helsingborg får den tolfte och sista platsen i damernas basketliga.

– Vi trodde inte vi skulle ta steget i år, men det blev ännu roligare att det blev såhär, säger Ågren.

Tolv lag i Basketligan igen

Den gånga säsongen spelades med endast elva lag, i och med uppflyttningen av Helsingborg blir serien fulltalig med tolv lag igen. Samtidigt degraderas inget lag som spelade den gånga säsongen.

När säsongen oväntat tog slut låg Helsingborg tvåa i Basketettan Södra. Skåningarna hade dock spelat två omgångar mindre än ledande RIG Mark. Ettan och tvåan i de båda basketettorna (södra och norra) skulle ha spelat om en plats i Basketligan sista helgen i mars.

– Vi har förmodligen vunnit serien om vi fått spelar klart, förklarar Helsingborg BBK:s ordföranden Per-Åke Lundquist för SVT Sport.

Kunde inte kvalificera sig

De tre andra lag som nådde ”final four” var RIG Mark och Luleå (riksidrottsgymnasiet i Mark och Luleå) samt Alviks utvecklingslag, ingen av de lagen skulle vara aktuella för en plats i Basketligan. Därför föll valet enkelt på Helsingborg.

– Det är jätteskoj. Vi har jobbat och planerat för det ganska länge. Nu nådde vi nästa trappsteg, säger Per-Åke Lundquist.

”Hoppas kunna dra fördel”

Klubben är i sammanhanget en liten förening utan utlandsimporter eller storsponsorer.

– Vi har ekonomin i ordning men vi har inga stora intäkter eller utgifter. Det kanske kan vara en fördel för oss i detta läge när flera klubbar med högre utgifter dras med ekonomiska problem. Vi hoppas kunna fortsätta öka träningsvolymen och var redo när ligan drar igång, säger Per-Åker Lundquist.

KLIPP: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige (15 mars 2020)

Lagen i Basketligan 2020/2021

Luleå Basket

Alvik Basket

Högsbo Basket

Norrköping Dolphins

A3 Basket Umeå

Telge Basket

Wetterbygden Sparks

Mark Basket

IK Eos Lund

Visby Ladies

Uppsala Basket

Helsingborg BBK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.