Hijab-förbud hinder för baskettalangen Noha Berhan

Uppdaterad
Publicerad

Hon bär hijab. Så när Huddinge basket kvalar till Basketettan får hon inte spela utan dispens. Noha Berhan har ställts inför ett val mellan sin tro och idrott och de senaste veckorna har hennes historia uppmärksammats både i och utanför Sverige.

– Jag brinner för basket. En regel kan inte stoppa mig, för jag vet att det jag gör är rätt. Jag är precis som vilken annan spelare som helst. Jag kommer hit och gör det jag älskar, så jag ser inget fel i det.

17-åriga Noha Berhan har spelat basket halva sitt liv. Hon har utbildat sig till domare och jobbat som tränare och det var under domarutbildningen för ett år sedan som hon fick syn på regeln i baskethandboken. 

– Då så stod det att huvudbonad inte är tillåtet. Så fick jag reda på det, för första gången. Jag blev chockad, det kändes inte på riktigt för jag har alltid trott att basket är för alla. Så jag har aldrig tänkt tanken att en sådan regel har funnits, eller finns.

En säkerhetsrisk

Internationella basketförbundet, FIBA, ser huvudbonader i basket som en säkerhetsrisk. Just nu pågår dock en två år lång testperiod där hijab är tillåtet på ungdoms- och distriktsnivå i Sverige, men inte på elitnivå.

– Jag får inte spela i vissa nivåer och jag känner mig helt enkelt lite utanför. Jag förstår inte vad skillnaden är mellan en spelare som har hijab och en som spelar utan. Det har ingeting med basket att göra utan helt enkelt vad man har för trosuppfattning, säger hon.

Kan ge dispens

Hon har fått dispens av Svenska basketförbundet att spela i kvalet till Basketettan som inleds 23 april. Men om hennes lag lyckas kliva upp i serier, får hon i nuläget inte spela med hijab. Då blir det en ny fråga för förbundet.

– Vår styrelse får väl titta på om det finns någon anledningen till att göra någonting och återkoppla till FIBA som jag vet kommer att ta upp frågan på agendan igen efter OS, ifall man ska ändra någonting i tävlingsreglerna, säger Svenska basketförbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy.

Kvar på elitnivå

För två år sedan fick de tillåtelse av FIBA att lyfta förbudet på nationell nivå, men valde att ha kvar det på elitnivå.

– Det FIBA ville testa av var om man tror att man får mycket fler spelare, utövare, genom att tillåta spel med huvudbonader. Det ansåg inte vår styrelse när testperioden började att det skulle skapa fler spelare i våra högsta serier om man fick spela med huvudbonader, säger Lena Wallin-Kantzy.

På ungdomsnivå är det inte ovanligt att spelare bär hijab. Riskerar ni att gå miste om talanger genom att förbjuda det på elitnivå?

– Jag hoppas och tror inte det utan jag hoppas och tror att alla spelare som vill utvecklas och bli så bra som möjligt har en möjlighet att göra det i vår idrott.

”Kan inte leva på dispenser”

Noha Berhan är inte nöjd med att få dispens.

–  Man kan inte leva på dispenser. En sådan regel ska bort helt enkelt. I det här fallet är det bara jag som har fått dispens, så om regeln är borta får alla spelare spela.

Därför driver hon frågar tillsammans med ordförande för Huddinge basket, Jonas Morin.

– Man såg det här regelverket och kände att det här stämde inte riktigt överens med den bilden jag själv upplever av basket. Man tycker att den är så fantastisk, att alla kan ha rätt att vara med och köra, oavsett nationalitet, etnicitet eller socioekonomisk status. Så därför känns det som att den inte ska vara där, säger han.

De senaste veckorna har hennes historia uppmärksammats både i och utanför Sverige. Noha Berhan berättar att det är många som har hört av sig. En del som känner igen sig i hennes situation.

– Jag tror att, genom att jag lyfter den här frågan, och det sker förändringar, så påverkar det dem positivt också. De kanske får möjligheten att spela världen över.

Vill bana väg

Och genom attt driva frågan hoppas hon bana väg för dem – och sig själv.

– Jag vet inte vad framtiden säger, jag kommer inte sakta ner med basketen, och förhoppningsvis så fortsätter jag på högre nivåer.

Hur högt vill du?

– NBA, varför inte?

Men först ska hennes Huddinge Basket kvala till Basketettan. Kvalet inleds 23 april och lyckas de ta klivet upp i serien, får hon i dagsläget inte vara med och spela.

– Man tappar motivationen lite, men det får en ändå inte att sluta kämpa, säger hon.

Läs även: HUR KAN SPORT OCH HIJAB VARA ETT PROBLEM?

Hijab i andra lagsporter

I fotboll är hijab tillåtet på alla nivåer. Det var förbjudet fram till 2012, sen tilläts det under en tesperiod. 2014 lyftes förbudet helt.

I handboll är hijab tillåtet på alla nivåer om de är gjorde i ”mjukt, tänjbart material”.

I ishockey finns inget förbud specificerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.