Sveriges OS-hopp är inte helt ute än – i dag väntar match mot Belgien. Foto: Bildbyrån

Hoppet om OS lever – trots två storförluster: ”Får inte låta självförtroendet gå ned”

Uppdaterad
Publicerad

Två raka storförluster. Ändå lever faktiskt Sveriges hopp i OS-kvalet. Det kan räcka med att besegra Belgien i dag för att nå ett historiskt första OS.

Vinner Sverige med 15 poäng är man garanterat OS-klart. Om segermarginalen blir mindre måste man få hjälp av Japan som måste slå Kanada. Men Sverige måste efter två storförluster spela bättre över hela matchen för att kunna rå på hemmanationen.

—Vi får inte låta självförtroendet gå ner nu, säger Regan Magarity. Man måste komma ihåg all träning vi gjort som lett oss hit och ladda om.

– Vi hade en plattmatch mot Serbien i EM ifjol, säger Frida Eldebrink. Och sedan vände vi det mot Ryssland. Så vi vet att vi kan vända en storförlust till en vinst.

Dålig skottprocent

Sverige har efter två matcher i OS-kvalet bara 32,8 i skottprocent på 2-poängarna. De andra lagen ligger betydligt högre, Belgien bäst på 47. Skyttet från tre poäng är ännu dystrare. Bara 15,6% av Sveriges treor har gått i, Belgien har 37%.

Så vad talar då för att Sverige faktiskt ska kunna vända den negativa trenden och vinna?

– Vi måste komma tillbaka till det spel vi har. Spela aggressivt och tufft, säger Magarity.

– Belgien är bättre än oss, säger förbundskapten Marco Crespi. Det kommer bli tufft men vi ska vara redo för att göra något extra.

KLIPP: Se temperamentsfulle italienare coacha Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.