Kalis Loyd, Nathalie Fontaine och Amanda Zahui kan bara konstatera att Kanada var numret för stort. Foto: Bildbyrån.

Ny storförlust för basketdamerna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en ny stjärnsmäll för det svenska basketlandslaget. Kanada vann med 80-50 i kvalet i Oostende och OS i Japan kommer allt längre bort. Nu finns bara en chans kvar.

– Vi är besvikna, vi spelar bra i första halvlek men i andra var vi inte alls tuffa eller aggressiva. De fick för ta för många returer och göra lite som de ville, vi var inte alls bra defensivt, säger Regan Magarity till SVT Sport.

– Vi måste komma tillbaka till vårt spel, säger hon inför avslutningen mot Belgien i morgon.

Det svenska laget hängde med bra i nästan halva matchen men hade inget att sätta emot efter pausen. I morgon avslutas kvalet med värdnationen Belgien, också det en stornation, men hoppet om att nå OS i Tokyo till sommaren är inte borta.

– Det lever i högsta grad, säger SVT Sports expert Elisabeth Egnell som var kritisk till inställningen.

Saknade stolthet i laget

– Man borde tagit sig an den här matchen med större stolthet och försökt störa ett storlag som Kanada, fortsätter experten.

Kanadensiskorna gick efter matchen runt med en skylt som visade att de kvalificerat sig för OS samtidigt som de jublade. Svenskorna fick titta på med deppade miner.

Sverige levde nästan helt poängmässigt på systrarna Frida och Elin Eldebrink och Kalis Loyd vilket var för få. Fler hade behövt stiga fram.

Förutsättningar för att nå OS

Sverige når OS...

* Vid seger med minst 15 poäng mot Belgien.

Det skulle garantera en biljett till OS i Tokyo.

* Vid seger med mindre siffror, samtidigt som Japan slår Kanada.

Det räcker eftersom Sverige och Belgien då blir ensamma om att hamna på två poäng – och i så fall tar Sverige OS-platsen tack vare segern i inbördes möte. Skulle japanskorna däremot förlora hamnar även de på två poäng, vilket skulle leda till en inbördes poängskillnadsaffär med tre lag inblandade. Och då blir Sveriges storförlust (54–75) mot Japan kostsam. Belgien slog Japan med 92–84.

* Varför måste Sverige vinna med minst 15 poäng?

I så fall får Sverige minus 6 i målskillnad på de två mötena med Belgien och Japan. Belgien får samtidigt minus 7 på samma möten och hamnar därför bakom Blågult i tabellen.

* Vilka lag får spela OS?

Tre lag från gruppen. Japan spelar kvalet trots att man som värdnation är garanterat en OS-plats. Kanada är klart tack vare två raka segrar i kvalet. Det är alltså Belgien och Sverige som tampas om den tredje och sista platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.