Amanda Zahui under OS-kvalmatchen mot Japan. Foto: Bildbyrån

Taktiken kan avgöra svenska OS-chansen: ”Vi får ha fingertoppskänsla”

Uppdaterad
Publicerad

Läget är svårt, men inte omöjligt, för Sverige i OS-kvalet i basket. Man måste spela bättre mot Kanada i kväll. Men också tänka taktiskt och kanske spara spelare – för troligen avgörs allt mot hemmanationen Belgien i morgon.

– Det beror på hur vi känner i stunden. Vi får ha fingertoppskänsla där och ta rätt beslut, säger assisterande coach Mats Levin.

Det är snåriga förutsättningar i OS-kvalets avgörande i helgen. Japan, som redan har sin OS-plats som arrangör, möter Belgien före Sveriges match mot storfavoriten Kanada i kväll. Hur det än går mellan Japan och Belgien kan Sverige gå förbi värdnationen genom seger på söndag. Det eftersom inbördes möte räknas om två lag hamnar på samma poäng.

Om Sverige förlorar mot Kanada är världsfyran klart för OS. Och det blir en direkt avgörande match mellan Sverige och Belgien på söndag redan kl 15. Då har Sverige bara fått 16 timmars vila efter den sena kvällsmatchen mot Kanada.

Förlust mot Belgien kan bli ödesdiger

Sverige kommer naturligtvis försöka slå Kanada. Men även om man skräller och gör det är risken stor att en förlust mot Belgien i morgon ändå blir ödesdiger.

De svenska spelarna vill förstås bara fokusera på Kanada och göra en bättre insats än mot Japan.

– Vi behöver gå 100 procent, säger Amanda Zahui bestämt och vill inte höra talas om att spara på något, trots den korta vilotiden.

– Vi behöver spela aggressivt och kan inte spara oss för då har vi inte gett allt, säger Regan Magarity. Och det kommer hjälpa oss mot Belgien om vi gör det.

”Beror på hur spelarna ser ut”

Elin Eldebrink betonar också att det gäller att gå för vinst till 100 procent men lägger till:

– Sen får vi se om coach gör ändringar om vi ser att vi inte kan vinna, nåt Marco (Crespi) får ta beslut om under matchens gång.

Och Mats Levin funderar lite när han får frågan om att spara på vissa spelare.

– Det beror på hur vi känner i stunden och hur spelarna ser ut. Det är också viktigt om vi ska kunna slå Belgien att ha spelat bra och ha med oss självförtroende in i den matchen. Vi får ha fingertoppskänsla där och ta rätt beslut.

Efter storförlusten – Sverige laddar om på oväntat sätt:

Avgörandet i OS-kvalet

Lördag:

Belgien-Japan kl 18.05

Sverige-Kanada kl 20.35 (Kunskapskanalen och SVT Play)

Söndag:

Belgien-Sverige kl 14.55 (SVT2 och SVT Play)

Kanada-Japan kl 18.05

Tabell: 

Japan   2p  +21

Kanada 2 p  +5

Belgien 0 p    -5

Sverige 0 p   -21

Tre lag går till OS, Japan är ett av dem. Sverige måste alltså placera sig före antingen Kanada eller Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.