Sverige förlorade stort mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade med 54–75 i den inledande OS-kvalmatchen mot Japan. Nu blir det en svår väg mot en plats i sommarens OS i Tokyo.

– Nu får vi vara besviken men sedan får vi fokusera och se vad vi kan göra bättre, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Både Sverige och Japan inledde tveksamt med dåligt distansskytte. Efter den första perioden ledde Sverige ändå med 12–10. Japan fick sedan igång sitt tvåpoängsskytte något och ledde med 25–20 halvtid.  Sveriges stjärna Amanda Zahui hade precis som laget fått en tuff start på matchen. Hon satte bara ett av sju skottförsök.

– Det har varit väldigt tufft offensivt för mig, men jag känner att vi kämpar på. Det ser helt okej ut men vi måste sätta bollarna och det kommer att komma, sa Amanda Zahaui till SVT Sport efter första halvleken.

Tokyo 2020

Sverige hade noll procent i träffprocent vad gäller trepoängare i den första halvleken.

Tuff start på kvalet

Efter paus lossnade det också trepoängsskyttet för Japan då man ryckte till en ledning med 53–38 efter att Japan vann den tredje perioden med 28–18. Sverige ryckte upp sig något i den fjärde perioden – men det hjälpte inte.

Sverige förlorade med 16–22 i den fjärde perioden och matchen med 54–75. Poängbäst i Sverige var Kalis Lloyd som gjorde 18 poäng. Amanda Zahui gjorde 12 poäng.

– Det är lite tungt. Jag tycker att vi spelar en bra första halvlek, men vi missar i defensiven i den tredje perioden och Japan får sätta sina treor. Vi får jobba vidare och ta dom kommande matcherna, säger Kalis Lloyd till SVT Sport.

Besviken

Frida Eldebrink var också besviken efter matchen.

– Självklart är det inte kul att vi torskar med så mycket. Det är tungt, men två matcher återstår. Nu får vi fokusera på nästa match, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Nu får vi vara besvikna men sedan får vi fokusera och se vad vi kan göra bättre.

Förlusten innebär en tuff start på OS-kvalet för Sverige. Nästa match i gruppen är mot Kanada på lördag och gruppen avslutas på söndag mot Belgien. De två bästa lagen i gruppen går till OS. Men det kan räcka med att sluta trea för Sverige eftersom Japan redan är klar för OS.

Senare i kväll vann Kanada mot Belgien med 61–56.

OS-kval grupp A

Japan-Sverige

75-54

(10–12, 15–8, 28–18, 22–16)

Japan: Ramu Tokashiki 21, Nako Motohashi 18, Sanae Motokawa 16, Evelyn Mawuli 7, Moeko Nagaoka 5, Rui Machida 5, Himawari Akaho 3. Sverige: Kalis Loyd 18, Amanda Zahui 12, Binta Drammeh 9, Frida Eldebrink 5, Elin Eldebrink 4, Louice Halvarsson 4, Regan Magarity 2.

Kanada-Belgien

61-56

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet