”Idrotten är det bästa verktyget för att vi ska närma oss varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten kan vara en höjdpunkt redan i ung ålder. Men det finns många som inte kommer in i idrottsrörelsen. Jonas Morin är ordförande och ungdomstränare i Huddinge Basket och berättar om detta i dokumentärserien Idrottens himmel och helvete.

– För min del är själva tjusningen att få med alla. Annars tycker jag att man har misslyckats, säger han.

Hur avspeglar sig integration och utanförskap i idrottsvärlden? I SVT:s dokumentärserie får vi ett nära möte med Jonas Morin. Han är ordförande och ungdomstränare i Huddinge Basket och har arbetat med inkluderingsfrågor de senaste 20 åren.

– När jag för första gången blev ungdomstränare och kom in hallen, då blev jag kär i hela miljön. Det kom in barn med olika förutsättningar. Och det såg jag som mitt uppdrag att förvandla till något som funderar, säger han.

Hans engagemang bottnar mångt och mycket i de orättvisor han själv har sett som spelare och ledare. Och Morin menar på att bristen på föräldrars engagemang bidrar också till att idrottsledare måste ta mer ansvar.

– Vi har knatteträning när barn börjar med basketen vid fem år ålder. Och de fortsätter och spelar ända till 20 års ålder. Men jag har aldrig träffat deras föräldrar. Och då får man acceptera att det bara är så, säger han och utvecklar vidare att själva tjusningen är att få med alla.

– Annars tycker jag att man har misslyckats.

”Skrämmande siffror”

Det behövs ett levande föreningsliv och en rolig miljö att komma till. Och det är det som Huddinge Basket försöker lyckas med. Men utanförskapet ställer krav på ett hårdare arbete med inkludering. Och även om det görs framsteg så är det fortfarande en uppförsbacke.

– Fem procent av tjejerna är med i en förening i Vårby. 95 av 100 är alltså inte med i en idrott. Det är skrämmande siffror.

Morin pekar på faktorer som kan vara avgörande – faktorer som också kan utgöra hinder.

– Om vi tittar närmare på det så kan föreningar vara i vissa områden, kanske lite mer välbärgade områden för att det är lättare att attrahera medlemmar som har råd att betala. Men jag tycker att man borde ha samma möjlighet att välja sin idrott oavsett var man bor.

Han pekar på rädslan för det okända. Och menar på att det handlar om okunskap.

– Man borde ta ner den guarden och istället vara nyfikna på varandra genom att träffa och prata med människor från andra kulturer. Vi har massor att lära av varandra. Och det är så man borde titta på det.

Efter många år i rollen som ledare ser han sitt uppdrag som något självklart.

– Idrotten är det bästa verktyget för för att vi ska närma oss varandra. Där kan vi para ihop folk från hela världen i ett gemensamt forum.

Dokumentärserien Idrottens himmel och helvete granskar och belyser problematik som både de som idrottar och de som leder idrott ställs inför. Avsnittet om segregation och inkludering finns att se på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.