Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jeffery Taylor vill gärna göra bland annat Pelle Larsson sällskap i svenska landslaget. Foto: SVT/Bildbyrån

Jeffery Taylor vill tillbaka till landslaget: ”Alla förtjänar en andra chans”

Uppdaterad
Publicerad

Jeffery Taylor har inte spelat för landslaget sedan 2013.

En avstängning från förbundet, till följd av att han dömdes för misshandel 2014, var till en början anledningen till att han inte fanns med.

Nu öppnar 33-åringen upp om viljan att representera Sverige.

Under fredagen presenterade Sverige sin trupp till VM-kvalet i slutet av augusti. Det hade spekulerats kring att Jeffery Taylor skulle vara del av truppen, bland annat eftersom han är god vän med förbundscoachen Mikko Riipinen.

Men Taylor, som numera är klubblös efter sju år i Real Madrid, fanns inte med bland de 16 namnen som offentliggjordes, trots att Riipinen gärna ville ha med honom.

– Det är egentligen inte så komplicerat. Jag har två små döttrar (tre och två år gamla) som jag älskar att spendera tid med. Under sommaren är det viktigt för mig att vara tillgänglig och vara med så mycket jag kan för jag känner att jag missar mycket under våra säsonger, säger Jeffery Taylor till SVT Sport.

– Jag skulle gärna vilja spela igen, men för mig är det viktigare att vara där för mina döttrar.

”Man ska vara försiktig med att döma någon”

I oktober 2014 dömdes Jeffery Taylor till 18 månaders skyddstillsyn i USA efter att ha misshandlat sin flickvän. Då spelade han i NBA och stängdes även av i 24 matcher. Svenska basketförbundet valde att stänga av Taylor från landslagsspel i ett år. Sedan dess har Jeffery Taylor, vid flera tillfällen, tagits ut till landslaget. Men han har inte spelat en match för blågult sedan 2013.

Vid en eventuell återkomst i landslaget är Jeffery Taylor medveten om att röster kan komma att lyftas kring om det är rätt att han, med sin bakgrund, bör representera Sverige.

– Jag tycker att alla har rätt till sina egna åsikter. Men jag tycker att det blir lite ologiskt, lite knasigt kanske, att en människa begår ett misstag, gör ett fel i sin karriär och att det sedan hålls emot den människan resten av karriären. Alla människor gör misstag. Men om man sen lär sig av det och lever på rätt sätt, varför skulle man inte få vara välkommen tillbaka till landslaget?

– Jag tycker att alla förtjänar en andra chans. Jag tycker att man ska vara försiktig med att döma någon, för ingen är perfekt. Jag tycker att man ska dömas för hur man aktivt lever, inte för saker man har gjort för flera år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer