• Viktigt meddelande:

Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Jonas Jerebkos Golden State fick klara sig utan stjärnan Kevin Durant (höger) i nattens match. Arkivbild. Foto: TT

Jerebko förste svensk i NBA-final

För femte året i rad spelar Golden State NBA-final. I år med svenske Jonas Jerebko i laguppställningen.

”Att nå hit från Sverige är något som jag drömt om sedan jag var liten och sprang omkring i lilla Kinna. Fyra vinster kvar till det ultimata målet! Ingenting är omöjligt om man bara vill”, skriver Jerebko på Instagram.

I år kommer Jonas Jerebko som förste svensk spela final i basketligan NBA.

Golden States Jerebko, som under den senare delen av slutspelet fått relativt mycket tid på plan, spelade knappt tio minuter i det fjärde och avgörande semifinalmötet med Portland. Jerebko gjorde inga poäng men stod för två returer och en assist.

– Vi fick kämpa för tre av fyra segrar. Vi är glada att kunna avancera och vi är tacksamma för lite vila innan vi går vidare, säger Golden States tränare Steve Kerr.

Ny stöld?

Det blev åter ett rysarjämnt möte på slutet och något av en repris av förra matchen. Den matchen avslutades med att Portlands kvitteringsförsök, genom Damian Lillard, i slutsekunderna blockades bort.

Och frågan är om inte match fyra också är något av en stöld.

Hemmalaget Portland spelade, liksom förra gången, riktigt bra mot de gästande mästarna. Lagen följdes åt bara ett par poäng ifrån varandra fram till halva andra perioden, då Portland lade i en extra växel och skaffade sig några poängs marginal.

Block i slutsekunden

I tredje perioden drog Portland ifrån ytterligare och inför den avslutande kvarten ledde hemmalaget med åtta poäng, 95–87.

Golden State kom tillbaka och med drygt fyra minuter kvar av ordinarie matchtid kvitterade mästarna till 104 lika. Vid slutsignalen var ställningen 111–111 och förlängning väntade.

Med 40 sekunder kvar av första förlängningsperioden, då Golden State ledde med bara ett poäng, 116–115, satte Draymond Green en trea. Därefter tog sig Portland igenom ett massivt Golden State-försvar och reducerade till 119–117. Golden State misslyckas sedan i nästa anfall och Portland hade i slutsekunderna åter chans att kvittera och föra matchen till ytterligare en förlängningsperiod.

Men – precis som i förra matchen blockades Damian Lillard i slutsekunderna, den här gången av Draymond Green, när han gjorde en layup. Slutresultatet skrevs 119–117 till mästarna Golden State.

Femte raka finalen

Golden State har tagit sig till alla NBA-finaler sedan 2014 och vann mästerskapet 2015, 2017 och 2018. Senaste ett lag lyckades ta sig till final fem år i rad var under Boston Celtics storhetstid på 1960-talet, 1961–1966.

Golden State möter i finalen antingen Milwaukee eller Toronto, Milwaukee leder den semifinalserien med 2–1. Finalserien inleds den 30 maj.