Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Jerebko med dottern, hunden och granen i Kalifornien Foto: Joel Marklund Bildbyrån

Livet kring jul leker för Jerebko

Publicerad

Svenske NBA-spelaren Jonas Jerebko har under hösten hyllats stort, både i media och av egna klubben Golden State Warriors, för sin insats i mästarlaget. Så det är inte konstigt att Jerebko gärna drar på smilgroparna när vi träffar honom inför ett intensivt julschema i Kalifornien.
– Livet är bra. Det är ingen snö nu i december, för det är ett annorlunda väder här på västkusten. Men livet leker. Vi ska snart få en dotter till så livet är hur bra som helst.

Det är inte bara julstämningen och familjens väntade tillökning som gör att Jonas Jerebko bjuder på ett leende. Även på basketplanen i NBA leker livet. Varken förtroendet sett till spelminuter eller gjorda poäng har varit så här bra på många år. Jerebko snittar så här långt över 20 minuter och 7,6 poäng per match i Golden State Warriors.

– Det känns som att jag har spelat här längre än tre månader. Jag kände många spelare redan innan då de har sett mig spela i andra lag. Vårt anfallsspel bygger på att flytta på bollen och ge bollen vidare till en öppen spelare. Motståndets försvar fokuserar mycket på våra stjärnor så jag blir mer öppen här, säger Jonas Jerebko om succén.

Lagkamrat med superstjärnor

31-årige Jerebko är från och med i år lagkamrat med storstjärnor som Kevin Durant och Stephen Curry. Warriors har med Curry och andra världsstjärnor vunnit tre mästerskap på fyra år, och är i år ett förväntat topplag i den västra konferensen. Facit innan svensken kom var alltså utomordentligt. Trots det gjorde klubben en bedömning att de behövde göra en svensk viking till en bland krigarna. Det som mästarklubbens tränare, Steve Kerr, sa till SVT Sport inför säsongen, har nu förverkligats i NBA-svenskens liv.

– Han kan användas till allt möjligt. Han kanske spelar och han kanske inte spelar i vissa matcher. Men sett över säsongen så kommer han vara viktig för vårt lag, sa Kerr till SVT Sport i oktober 2018.

– Jag visste att de ville ha mig för den spelartypen jag är. Jag försöker bara komma in och spela mitt spel. Jag kommer fortsätta jobba för att behålla min plats, replikerar Jerebko.

Den 208 centimeter långe svensken avgjorde en väldigt uppmärksammad match mot förra klubben Utah i oktober. Jerebko har sedan dess varit ett namn på mångas läppar.

Ingen julledighet

När laget nu går in i ett väldigt intensivt julschema, med fyra matcher på sex dagar, så vet Jerebko vad klubben måste göra för att lyfta från tredje plats till första.

– Vi är bästa laget i NBA. Vi måste bara spela på det sättet, flytta på bollen och spelar vårt spel, avslutar Jerebko.

Golden State Warriors kommande matcher

Visa

Lördag 22 december: Golden State Warriors – Dallas Mavericks

Söndag 23 december: Golden State Warriors – Los Angeles Clippers

Tisdag 25 december: Golden State Warriors – Los Angeles Lakers

Torsdag 27 december: Golden State Warriors – Portland Trail Blazers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer