Jonas Jerebko i bråk med ryska klubben. Foto: Bildbyrån.

Jerebko i konflikt med ryska klubben: ”De ljuger”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske basketstjärnan Jonas Jerebko står just nu klubblös efter att ha lämnat ryska Khimki för knappt två veckor sedan.

Det var inget friktionsfritt uppbrott – bägge parterna är besvikna på varandra.

– De ljuger. Sanningen kommer att komma fram, säger Jerebko till SVT Sport.

Jonas Jerebko hade spelat i ryska Khimki sedan augusti 2019 då han i januari i år bröt med klubben. Han har sedan berättat om uteblivna löneutbetalningar och familjen som skäl till uppbrottet.

Men Jerebko och den ryska klubben har helt olika versioner av vad som har hänt.

”Coach vill inte ha tillbaka dig”

Så här låter den svenske stjärnans:

– Jag hade inte sett min familj sedan jag åkte till Ryssland i mitten av augusti och jag hade hoppats att de skulle åka med mig. Jag har hela tiden frågat klubben när de kan fixa visum, men de har hela tiden sagt ”om två veckor”. Till slut hade det gått fyra-fem månader och jag hade fortfarande inte sett sin familj, säger Jerebko och fortsätter:

– Jag fick lov av vår general manager att ta ledigt över nyår. Han sade 'åk hem över nyår och kom tillbaka den fjärde januari'. Då gjorde jag så och var redo att flyga till Litauen för en match mot Zalgiris som vi hade den femte. Jag packade min väskor och skulle åka den fjärde på morgonen då min agent ringde och sade ”coach vill inte ha tillbaka dig”. Då tänkte jag ”bra, då stannar jag hemma då och är med min familj”. Jag ska få en son i april. För egen del var det ett ganska enkelt val.

Menar att Jerebko inte fick lov att åka hem

I ett mejl till SVT Sport ger Khimkis general manager Pavel Astakhov sin version:

”Den 30 december lämnade Jonas Jerebko, utan något godkännande från tränaren eller ledningen, vår klubb och Ryssland. Klubben gav honom inte lov till det. Spelaren lämnade inte bara klubben utan lov, utan återvände inte till de fyra första matcherna i januari. Spelaren bötfälldes för att missa officiella matcher och träningar utan orsak och hans kontrakt bröts.”

Enligt klubben pratade inte Jerebko med någon i klubben under hela den här tiden. Svensken menar å sin sida att klubbens version inte stämmer.

– De ljuger. Sanningen kommer att komma fram. Jag hade köpt flygbiljett och tagit coronatest enligt instruktionerna från klubben.

Har inte fått lön

Khimki medger att de inte har betalt all lön som Jerebko har haft rätt till.

– Vi har just nu problem med finanserna, men vi håller på att lösa problemet, säger en klubbrepresentant.

Jerebko menar att Khimki är skyldiga fler spelare pengar.

– Det är inte bara mig de är skyldiga pengar. Det hela ligger nu hos advokaterna och agenterna. Det är alldeles för mycket pengar för att bara skita i, säger den svenske landslagsspelaren.

KLIPP: Jerebko gör landslagscomeback

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.