Svenska basketstjärnan: ”Vi är våra största motståndare”

Uppdaterad
Publicerad

Italien-proffset Kalis Loyd mästerskapsdebuterar när basket-EM avgörs i sommar.

– Våra största motståndare är vi själva. Kommer vi upp i nivå kommer många lag behöva vara oroliga, säger Kalis Loyd till SVT Sport.

Landslagsstjärnan Kalis Loyd har under åren dragit med en del skador. 30-åringen har därför följt de senaste europamästerskapen från tv-soffan.

– Man blir ju trött på det. Skulle det hända med hälsenan igen vet jag inte om jag hade pallat med att ta mig tillbaka. Men det känns som att så länge det är möjligt att fortsätta spela – så varför inte, säger hon.

I EM i sommar väntar Montenegro, Tjeckien och EM-favoriten Frankrike för Sverige i gruppspelet.

– Vi kan spela snabbt, aggressivt och vi har ganska atletiska spelare. Det enda minuset är att vi kanske inte är så stora och tunga. Vår fördel är att vi spelar lite snabbare, de andra lagen har svårt att spela försvar mot oss för vi är lite mer slinkiga och kan springa ifrån dem, förklarar Kalis Loyd.

Basket hela livet

Malmöfödda Loyd kommer från en basketfamilj. Efter basketgymnasiet åkte hon till USA i fem år och spelade på college, därefter väntade en kort sväng med Euro League-spel i Rumänien innan hon tog stora kliv i franska ligan under fyra år.

Så ser du EM i SVT

27 juni 11:55 SVT1: Sverige-Montenegro, Riga

28 juni 11:55 SVT1: Tjeckien-Sverige, Riga

30 juni 19:55 SVT24: Frankrike-Sverige, Riga

SVT sänder också eventuella svenska slutspelsmatcher samt finalen, som spelas den 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.