– Han vinner fortfarande, sade Vanessa Bryant när hennes make postumt valdes in i basketens finrum, ett tal som gjorde legendaren Michael Jordan rörd. Foto: Kathy Willens, AP/TT

Känslofyllt när Kobe Bryant valdes in i Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Den avlidne basketstjärnan Kobe Bryant har nu formellt valts in i basketens Hall of Fame.

Ceremonin skulle egentligen ha hållits förra hösten men sköts upp på grund av pandemin. I fokus hamnade Kobe Bryants änka, Vanessa Bryant, som höll ett känslosamt tal i anslutning till ceremonin.

– Jag brukade alltid undvika att hylla honom offentligt för det kändes som han fick tillräckligt med sådant av supportrar världen över, och någon behövde ta tillbaka honom till verkligheten. Just nu är jag säker att på att han skrattar i himlen för att jag lovordar honom på en offentlig scen. Han vinner fortfarande, sade hon bland annat i sitt tal.

Kobe Bryant var under många år en av NBA-basketens allra största stjärnor och ledde sitt Los Angeles Lakers till fem NBA-titlar under sina 20 år i ligan. Den 26 januari 2020 förolyckades han i en helikopterolycka i Södra Kalifornien. Förutom Bryant dog även hans 13-åriga dotter liksom ytterligare sju personer ombord på helikoptern.

– Hans statistik talar för sig själv. Kobe var i en liga för sig, han tog aldrig några genvägar när det kom till basketen och gav allting till idrotten. Nu är du i Hall of Fame och en sann mästare, sade Vanessa Bryant.

Bland övriga åtta basketstjärnor som valdes in märktes bland andra Tim Duncan och Kevin Garnett liksom Tamika Catchings som bland annat tog fyra OS-guld med USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.