Bländande anfallsbasket när Kina blev klart för VM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Kina är klart för semifinal i basket–VM efter en rafflande match där Frankrike tillslut besegrades med 85-71.

– Kina är det bättre laget, inget snack om saken, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic.

Kina kom till matchen som favorit efter att ha vunnit fyra av fem matcher i gruppspelet, där endast guldfavoriten USA  (63-77) varit för svåra.

Europatvåan Frankrike höll dock jämna steg med kinesiskorna inledningsvis i en match där publiken fick se en fantastisk anfallsbasket och 25-25 på resultattavlan den efter första perioden.

Meng Li glänste

Med Meng Li i spetsen, poängbäst i matchen på 27 pinnar, fortsatte Kina att producera framåt samtidigt som Frankrikes avsaknad av storstjärnan Marine Johannes, som missat hela VM på grund av skada, återigen gjorde sig påmind.

Efter ledning 50-39 i paus höll Kina, bortsett från en stund i tredje perioden, Frankrike på 10 poängs avstånd matchen igenom.

– Med Johannes i laget hade de haft en till kreatör framåt och det är precis där de haft det stora problemet. Sedan tycker jag också att tränaren inte coachat laget på rätt sätt för att få ut maximalt av gänget, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic.

Slutresultatet skrevs till 85-71 och Rajacic är imponerad av Kina.

Tungan på vågen

– Det är Kina framförallt som spelar fantastisk offensiv basket och samtliga spelare levererar. Trots att det är Meng Li som levererar flest poäng så tycker jag Xu Han är tungan på vågen i den här matchen, framförallt med sin defensiva närvaro, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic som kommenterade matchen tillsammans med Peter Jonsson.

I semifinalen väntar antingen Belgien eller värdnationen Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.