Kelsey Plum var poängbäst för USA när laget tog sig till semifinal i VM. Foto: TT

USA till VM-semifinal efter ny storseger

Uppdaterad
Publicerad

Giganten USA fortsätter att imponera i basket-VM där Serbien besegrades i kvartsfinalen med 88-55.

– Det är det mest fysiska laget vi stött på hittills, säger USA:s e Kelsey Plum till ABC News.

USA tog sig till kvartsfinalen mot Serbien som storfavorit efter fem raka segrar i gruppspelet, där amerikanskorna också bjöd på poängrekord efter att ha satt 145 poäng i matchen mot Sydkorea.

Serbien hängde förvisso med bra i den första perioden där USA gick av plan med en tvåpoängs ledning, 25-23. Serbiens tuffa spel skapade lite problem för storfavoriten.

–De spelade superhårt och är det mest fysiska laget vi stött på hittills, säger Kelsey Plum som blev matchens bästa poängplockare med sina 17 pinnar.

USA, som har siktet inställt på fjärde raka VM-guldet, ökade sedan tempot och gick till halvtidspaus med siffrorna

50-33.

Växlade upp

– Vi behövde lite tid för att komma in i matchen, men när vi väl gjorde det så kunde vi verkligen rycka ifrån, säger USA:s Alysa Thomas till ABC News.

I den andra halvlek fortsatte USA ha full kontroll där just Thomas spelade en av nyckelrollerna med sina 13 poäng, 14 returer och sju assist.

Slutsiffrorna skrevs till 88-55 och USA är därmed uppe i 28 raka vinster i VM-sammanhang och har inte förlorat en VM-match sedan semifinalen mot Ryssland 2006.

Nu väntar ännu en semifinal, som spelas under fredagen där Kanada står för motståndet.

Experten: Så slutar basket-VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så slutar basket-VM, enligt SVT Sports expert Nick Rajacic. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.